Szermaradvány mentes védekezést!

A jelenlegi méhészeti gyakorlat egyre több un. szermaradványt eredményez a méhészeti termékekben, ami előbb utóbb meghaladja az elfogadható szintet és rontja a piaci körülményeinket. Nagyon kár, hogy a jelenlegi legnagyobb gondot okozó atka(Varroa destructor) féken tartása érdekében használt támogatott anyagok legnagyobb része mesterségesen előállított rovarirtó szerekből áll.
Pedig a kártevő megjelenésekor már folytak kutatások a szerves savak és illóolajok felhasználásával a féken tartást illetően. A szerves savak használata talán egyre inkább létjogosultságot kap, nehezebb az áttörést elérni az illóolajok használatát illetően.  Kutatások folytak az USA-ban, Svájcban, próbálkozások voltak hazánkban is, de valahogy ezek megfeneklettek. Egy-egy méhésztárs - többek között én is-próbálkozásai nem hoztak átütő sikert, többek között azért, mert ezek az anyagok nem szerepeltek a támogatott gyógyszerek között. Persze egy kicsit macerásabb az alkalmazásuk is és használatuk során  nem "dől az atka."
Amit tudni érdemes:
1. az illóolajok igazából nem olajok, inkább illó anyagok
2. csak olajban, szeszben, tejben és mézben alkotnak emulziót,
3. emulgeáló szer nélkül olajfolt formájában kicsapódnak,
4. töményen felszívódva rovarirtó szerként  viselkednek,
5. méhészetben nem mindegyik használható a méhek károsodása nélkül,
6. csak valódi, 100 %-ban tiszta anyag használható.
Néhány gyakorlati tapasztalat:
1. az illóolaj valódiságáról úgy győződhetünk meg, hogy egy  tiszta, fehér papírlapra csöppentve az    illóolajat, megvárjuk, amíg elpárolog és ha nem hagy olajfoltot- azaz nyomtalanul eltűnik- akkor az nem keverék.
2. problémamentes emulziót képezni a gyógyszertárakban kapható Polisorbatum 20, vagy Polisorbatum 80 felhasználásával lehet.
3. 1 ml Polisorbatum kb. 4 ml illóolajjal tud megfelelő emulziót képezni. (ki kell próbálni!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések