Ennyi volt.... Dr. Gubicza András méhész-kutató emlékére

2019.  év szeptember 6-án délután kísértük utolsó útjára Dr. Gubicza András  méhészt, méhészeti kutatót,  a biológiai tudományok kandidátusát, sokunk tanítóját.  89 éves volt!
Magyarbánhegyesen  született, többgyermekes tanyasi gazdálkodó gyermekeként. Egyetemi évei Szegedhez, Budapesthez kötötték, biológus végzettséget szerzett. Gyakorló éveit Szekszárdon töltötte, majd 1957-től a tihanyi kutatóintézet munkatársaként tevékenykedett. Ezek az évek ismertették meg a méhész tevékenységgel, ezután Keszthely következett, a nagymúltu egyetem oktató kutatójaként tevékenykedett nyugdíjba vonulásáig. 
Szakmai területe a növényegészségügy, mellette jelentős méhészeti kutatásokat végzett a mézelő méhek morfológiája terén, különösen a méhek szipókahossza izgatta. 
A Méhészet rendszeres szakírójaként azok is ismerték, akik nem találkoztak vele személyesen. 
Ragyogó előadóként a szakmai-  és nagyközönséggel igyekezett megismertetni a méz és más méhészeti termékek hasznát, fogyasztásának előnyeit, gyógyhatásait.
A  méhésztársadalom sokoldalú munkásságát Zsidei Barnabás díj odaítélésével ismerte el. 
Sokan emlékezünk hangulatos citerajátékára az általa szervezett  méhészzenekar élén. Kedvenc kártyajátéka volt az ulti, szerinte ennek gyakorlása egyedül a hosszú élet titka.
Egy boldog, sikeres élet ért véget! 
Bandi bá'!  nem felejtünk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések