Serkentés tavasszal!


Dr. Szövérdi Ferenc ajánlása: Sklenár Guidó osztrák méhész teakeveréke!

  1. citromfű                                         (melissa officinális)
  2. kamilla                                           (matricaria kamomilla)
  3. mezei kakukkfű                            (thymus serpillum)
  4. csombormenta                            (mentha pullegium)                   mocsári menta
  5. hársfavirág                                    (tilia cordata)
  6. cickafark   (csak fehér)                (achillea millefolium)
  7. zsálya                                             (salvia officinális)
  8. körömvirág                                   (calendula  officinális)
  9. oregánó                                         (origanum vulgáre)                      szurokfű
  10. borágó                                           (boragó officinális)
  11. levendula                                      (lavandula augustifolia)       francia v. közönséges levendula
  12. rozmaring                                     (rosmarinus officinalis)
  13. vérontófű                                     (potentilla erecta)
  14. borsika                                          (satureja hortensis)                      csombor
  15. orbáncfű                                       (hypericum perforatum)

A gyógynövények száraz keverékéből elég 100 gr 50 liter serkentősziruphoz teaként előkészítve!
(teakészítés: 100 gr teakeverékre öntünk 10 liter forrásban lévő vizet, 15-20 percig állni és hűlni hagyjuk. Ezután leszűrjük, majd a maradék vizes anyagot kipréseljük, ezt öntjük  40 liter 1:1 ará-nyú édes sziruphoz!)

Saját véleményem: nem fontos valamennyi gyógynövényt egyszerre használni, öt-hat féle is elég, ebben az esetben 3-3 gr száraz drogot (gyógynövény) teaként elkészíteni. Az eddigi tapasztalatok szerint a rozmaring használata során nagyon harapósak lesznek a méhek s  akit ez zavar, nyugodtan  hagyja ki.
Ezt lehet tavaszi serkentésre, valamint őszi betelelő etetésre is használni! Ősszel természetesen az 1:0,6 cukor-víz keverékbe (szirup) tenni, érdemes 10%-os ecettel megsavanyítani, hogy a PH 4,0-4,5 legyen!
Hogy segíteni tudjunk a méheknek, érdemes sav segítségével a kristálycukrot elbontani szőlő és gyümölcscukorrá!
Pl.: 10 kg répacukrot 2,5 liter vízzel, 15 gr. citromsav hozzáadásával 13-15 percig főzni.(Zubogjon!)      Lehűlés után hozzáadni  a hiányzó vizet és a teát!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések