Serkentés tavasszal!
Dr. Szövérdi Ferenc ajánlása: Sklenár Guidó osztrák méhész
teakeveréke!
- citromfű
(melissa officinális)
- kamilla
(matricaria kamomilla)
- mezei kakukkfű (thymus serpillum)
- csombormenta (mentha
pullegium) mocsári
menta
- hársfavirág (tilia
cordata)
- cickafark (csak fehér) (achillea millefolium)
- zsálya (salvia
officinális)
- körömvirág
(calendula officinális)
- oregánó
(origanum vulgáre) szurokfű
- borágó (boragó officinális)
- levendula
(lavandula augustifolia) francia v. közönséges levendula
- rozmaring
(rosmarinus officinalis)
- vérontófű (potentilla erecta)
- borsika
(satureja hortensis) csombor
- orbáncfű
(hypericum perforatum)
A gyógynövények száraz
keverékéből elég 100 gr 50 liter serkentősziruphoz teaként előkészítve!
(teakészítés: 100 gr teakeverékre
öntünk 10 liter forrásban lévő vizet, 15-20 percig állni és hűlni hagyjuk.
Ezután leszűrjük, majd a maradék vizes anyagot kipréseljük, ezt öntjük 40 liter 1:1 ará-nyú édes sziruphoz!)
Saját véleményem: nem
fontos valamennyi gyógynövényt egyszerre használni, öt-hat féle is elég, ebben
az esetben 3-3 gr száraz drogot (gyógynövény) teaként elkészíteni. Az eddigi
tapasztalatok szerint a rozmaring használata során nagyon harapósak lesznek a
méhek s akit ez zavar, nyugodtan hagyja ki.
Ezt lehet tavaszi serkentésre,
valamint őszi betelelő etetésre is használni! Ősszel természetesen az 1:0,6
cukor-víz keverékbe (szirup) tenni, érdemes 10%-os ecettel megsavanyítani, hogy
a PH 4,0-4,5 legyen!
Hogy segíteni tudjunk a méheknek,
érdemes sav segítségével a kristálycukrot elbontani szőlő és gyümölcscukorrá!
Pl.: 10 kg répacukrot 2,5 liter
vízzel, 15 gr. citromsav hozzáadásával 13-15 percig főzni.(Zubogjon!) Lehűlés után
hozzáadni a hiányzó vizet és a teát!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése