Tömeges darázstámadások megelőzése!

Az ez évi tavasz sem a korábbiakban megszokott ütemben,  a korábbiakban megszokott hőmérsékleti viszonyok között köszöntött ránk. Meglepett, hogy már tegnap (2019.03.17.) élénken repdeső lódarázs (vespa crabro) kutatgatott a kaptárak között, valószínű  mézet szeretett volna csenni a családoktól. Biztosan  a többiek is követni fogják és megkezdődik a "fészekrakásuk". Az elmúlt években a méhészeti szaklapok hozzá nem értő szerkesztői rendre, mint szenzációt közölték az őszi csapdázás tömeges darázsfogásait, ami nem következett volna be, ha korábban a leendő károsultak- a méhészek- alaposan tanulmányozzák ezeknek a hártyásszárnyú rovaroknak az életmódját. Méhészek körében  sokszor lehet hallani a kaptárok darazsak által történő elfoglalásáról. Ebben az esetben tömeges megjelenést tapasztalunk és a gyenge méhcsaládokat természetesen módszeresen kipusztítják.
Hogy ez ne következzen be, elsősorban a megelőzésre kell törekednünk!
A megelőzéshez  néhány nagyon  egyszerű és alapvető dolgot kell tudnunk! A fentebb említett lódarázson kívül még a kaptároknál rabló életmódot folytat a kecskedarázs (vespula vulgaris), a német-(vespula germanicus), a francia darázs (polistes gallicus), tehát ezektől  is a legnagyobb mértékben védeni kell méheinket.
Ismereteim szerint a telet csak a megtermékenyített, termetes darázsnőstények vészelik át, a többiek elpusztulnak! Majd a tél fogságából kiszabadult megtermékenyített darázsanya igyekszik feltankolni a szervezetét  mézzel, vagy másmilyen édes anyaggal. Ezután megkeresi a legalkalmasabb helyet a fészek kialakítására. Először egy sejtet épít, majd hozzá még egyet és még egyet.  A kikelő fiatal darazsak már folytatják a szülőjük által megkezdett munkát. A anyának már nem lesz más dolga, mint a petézés,  aminek a végeredménye úgy kb. 600-800 tagból álló darázstelep. Na ezekkel már elég nehéz elbánni!
Táplálékukat tekintve tavasszal elsősorban - méhész szempontból nézve -mézre,  a fiasítás bővülésekor úgy április végétől, május elejétől  rovarokra, azaz fehérjére, ősszel a télre való felkészülés ismét a mézre irányítja figyelmüket.
Tehát a védekezést, mivel korai tavasz  köszöntött ránk, már most el kell kezdeni. Nem tűr halasztást a darázscsapdák kihelyezése csábító folyadékkal. Rengeteg recept van! A lényeg az, hogy már most!
Ha csak 50-60 anyadarazsat sikerül kivonni így a forgalomból, akkor mintegy 4000-6000 darázstól mentjük meg méheinket!
Nyáron  tovább folytathatjuk a védekezést úgy, hogy fehérje alapú csalétket helyezünk a csapdákba, de úgy is ha csak a korábban elpusztult darazsakat, legyeket hagyjuk az edényekben.
Egyet azért nem szabad elfeledni,  a darázs része az életünknek, teljes kiirtásuk nem lehet cél!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések