A kaptárkérdésről III.

 
Manapság sokat vitatkoztam  a magyarországi kaptárhelyzetről, hiszen egy hónapja még azzal hitegettek minket, hogy jelentősen emelkedik a méhészeti támogatás összege. Ezért szorgalmaztam többek között, elsősorban a kezdő, ne adj'isten  pályázatot nyert fiatal méhészek részére az új kaptárak vásárlásához a támogatás megítélését. A legtöbb esetben a gyakorló méhész azzal ellenérvelt, hogy nem fogja a meglévő kaptárrendszerét  az én kedvemért leváltani. (Csak megjegyezném, velünk, "öreg" méhészekkel még rendre azt tanították, hogy méhészkedni szalmavékában is lehet. Lehet, persze, de hogyan?)

Az itt megmutatott  kaptár kísértetiesen hasonlít az un. "tamási kaptárra", azzal a különbséggel, ami látszik is rajta! A fészek természetesen 10 db. 42x32,5 cm-es keretet  fogad be, ebből egy az építőkeret! Tehát a kaptár egy fészekfiókból és három un. félboconádi méztéri fiókból áll, tartozékként vizsgálófenékkel, menekülőtérrel, sapkatetővel!
Itt kell egy kis kitérőt tennem! Elég sokszor hallható, olvasható, hogy a rakodó kaptárak esetében "törvényszerű", hogy a fészek és a méztéri keretméretnek azonosnak kell lennie! Lehetne! Ha nem lenne az  atka és az ellene való védekezés nem azokkal a szerekkel történne, amivel ma és ha minden évvel fiatalabbak lennénk! Az átfüggesztés átka, hogy a szintetikus szerek hatásának leginkább kitett fészeklépek  rendre keverednek a méztéri lépekkel és így lehetetlen elkerülni a folyamatos szennyezést!
Részemre a döntést  jelentősen befolyásolta, hogy az átállást megelőzően az un. "alacsony keretes rakodókaptár"-ral dolgoztam, az összes egyéb eszköz ehhez volt  kialakítva.
A részletkérdések ismeretéhez javaslom alaposan kielemezni Dr. Vicze Ernő könyvét, ami "Az alacsony keretes rakodókaptár" címen jelent meg.                                                                                                                                                                                                       (folytatom)

Megjegyzések

  1. Üdvözlöm!
    Olvasom írásait, meggyőző a pontossága és alapossága! A fészken azért használ középen kijárót, hogy csökkentse a mézkoszorú nagyságát a fészek lépjein? Nem tapasztalt olyat, hogy a mézkoszorú vastagsága miatt megrajzott a család?
    Üdvözlettel:
    M. Benjámin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nálamnál is öregebb méhészek mind azt mondták, hogy ha gondod van, kérdezd meg a méheket! Az én mesteremnek volt egy vékony nyárfadeszkákból összeállított ládája úgy kb. három fészeknagyságú. Időnként betelepített egy egy rajt és figyelt, hogy hol helyezkednek el, melyik rést választják ki röpnyílásnak, stb. ( nekem is volt, de már szétporladt!)
      Az én méhesemben (a gyakorlatban) is van ebből kifolyólag különböző magasságban elhelyezett röpnyílás.Az utóbbi 10 évben egyre nagyobb területen vetnek a környezetemben repcét. Tehát a repceméz ma már árúméz lett. Magyarul a repcevirágzásra úgy kell felkészíteni a méhcsaládokat, hogy hordásképesek legyenek. A fészekben ebből kifolyólag normál körülmények között 1,5-4 kg méz van. A nyílás magasságának nálam a telelésre való felkészítésnél van szerepe. Ha alacsonyra teszem( 1-15 cm), vastag a mézkoszorú, elöl van a cxsalád, ha 2/3 főlé, akkor már majdnem a felénél hátrább. Ha lesz időm, akkor az összeset a legutolsó kísérleti állapot magasságára be fogom állítani

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések