Reménytelen?

Sajnos a levél utolsó két sorát nem tudom megmutatni a számítógépes bénaságom miatt! Remélem egyszer majd ez is sikerül!
A miniszteri válasz 2019. február 4-vel keltezett.
Én két dolgot nem értek  belőle!
1." a kérelmében hivatkozott 1996.évi LIII.törvény a vadon élő állat- és növényfajok védetté nyilvánítására ad felhatalmazást, ezért a pannon méh, mint mezőgazdasági állatfajta védetté nyilvánítására e törvény alapján nincs lehetőség."

Ezzel szemben: a vonatkozó rendelet III: rész 22.§.      "Kiemelt oltalmuk biztosítása  érdekében  védetté kell tudományos, kulturális, esztétikai, oktatási gazdasági és más valamint a biológiai sokféleség megőrzése céljából arra érdemes....
b) régi háziállat- és növényfajokat, fajtákat, változatokat, "
A válasz hivatkozik még arra is, hogy a védetté nyilvánítást a MMOE kezdeményezheti a 4/2007.(I.18. FVM-KvVM együttes rendelet 2.§-a alapján.
Érdemes  alaposan utána nézni! Én megtettem, de erről ott semmi sincs! Olyan érzésem van, hogy a miniszter mellett dolgozó "szakemberek" nem ismerik saját szakterületük jelenleg is érvényes jogszabályait.
Hogy miért kell védetté nyilvánítani a mi hazai méhünket?  Mert veszélyben van:
- az irányítatlan  kereszteződések hatására goromba, bizonytalan hozamú , a betegségeknek nem igazán ellenálló, rajzó  családok fejlődnek ki,
- a tervezett keresztezések genetikailag ma már ellenőrizhetetlen vonalakat eredményeznek,
- a klímaváltozás hatásait vajon  a többszörösen keresztezett  változatok  hogyan tudják átvészelni?
stb

A minisztérium  állásfoglalását furcsállom, mert a magyarországi MMOE tagok jelenlegi létszáma 80 fő és ezzel  a 80 emberrel akarják eldöntetni, milyen fajtaválaszték végezze a növények megporzását 30 akár 50 év múlva. Egyébként úgy látom hogy a MMOE vezetése nem igen mozgatja a füle bojtját.

A szlovének megtették 2004-ben, az EU-ba való belépésükkor, most rajtunk a sor! Meg kell tennünk!
Felmerül a kérdés: MIÉRT?
Mértékadó szakemberek véleménye szerint a természeti eseményeket (katasztrófákat) az őshonos lények tudják  alacsony veszteséggel átvészelni.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések