Szereptévesztésben a FM. miniszter Magyarországon?

Méhésztársak! A méhészeti ágazat bizony válságban van Magyarországon, de nemcsak  nálunk, hanem egész Európában, az okokat  már három  éve  voltam bátor leírni, csakhogy akkor egyetlen szerkesztő sem vállalta ezt így  leközölni. Ma már  jelentős és felelős szakemberek is ugyanezt mondják számtalan, a méhészek ügyes bajos dolgaival foglalkozva. Árakat közölnek méhészvezetők anélkül, hogy  valaki is kiszámolta volna azokat! Bár tévednék!
Az OMME vezetői is azon keseregnek, hogy az olcsó kínai méz(?) jobban kell a magyar vevőnek, mint a valódi,  magyarok által kipörgetett hazai.  Ez az a tipikus eset, amikor a felelős  beosztásban lévők nem a megelőzést tartják fontosnak, hanem a reagálást a felmerülő problémákra. Ők még ma sem képesek szembenézni ezek szerint a valódi gondokkal, még akkor sem, amikor  a hazai agráriumot irányító miniszter  szinte naponta  a méhészeti ágazat válságáról nyilatkozik. Ő legalább jól látja  a tornyosuló veszélyeket, idézem:
" ha a háziméhek nem tudják pótolni a vad beporzók számának a csökkenését, az ökológiai egyensúlyhiány valószínűleg közvetlenül fogja fenyegetni az egész mezőgazdasági ágazatot és az élelmiszeripart."  Ez ránk, magyarokra vonatkozik!
Későbbi nyilatkozatában:"Közeleg a méh-apokalipszis: egy egész ágazat jövője forog kockán"  már európai gondokról beszél idézem: "Ha az Európai Unió fenn  kívánja tartani az európai méhészeti ágazatot, fel kell ismernie  annak hasznosságát, és sokkal  nagyobb jelentőséget kell tulajdonítani magának a méhészetnek, mint termékeinek." A cikk folytatásában a magyar javaslatokról beszél és ez dicsérendő! Egyszer már leírtam, talán jobb lenne, ha ezeket mi is megismerhetnénk, a mi bőrünkről van szó!
Miniszter Úr! Valamennyiünknek, Önnek is egy emberként  kell képviselni azt, hogy elsősorban itt, szűkebb hazánkban legyen ezen a téren rend! Nem tudom észre vette-e, hogy a  méhészeti konferenciák előadói témái még mindig az atka, a méhek ellenálló képességei, méhészkedési technológia  körül  forognak, egy kivétellel, Sárváron, - ahol a méhészeti ágazat jövőjével foglalkozott Dr. Kovács Dezső prof., - sehol másutt. Nem ez lenne a fő téma most? Aztán a következő lépésben végig kell a szükséges bizottságokat járni az EU-ban, hogy  legalább az 1308.2013.EU.rendeletben szerepeljen a méhészeti termékek felsorolása is a piaci zavarokkal szembeni intézkedésekről. És itthon a  27/2014(XI.25.FM.rendelet.) az agrárkár enyhítésről szóló rendeletben bekerülnének a méhészek is!
Nem azért, hogy könnyedén megéljenek (mintha mindig is nagyon könnyű volt a megélhetés méhészkedésből)  hanem azért, mert  ha abba hagyják a tevékenységet nem lesz beporzó rovar, köztük a házi méh, nem lesz takarmány a marhának, a disznónak, legfeljebb a "kétlábúak" finom ecsetekkel porozzák a virágokat, ha élnek még!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések