Varroa destructor atka elleni indító kezelés

  Igazából  zárókezelés néven terjedt el méhészkörökben. Néhányan inkább az indítókezelés fogalmával értünk egyet, mert a méhészeti gazdasági és technológiai évet még a mostanság megszokott időjárási körülmények között is  október végén be kell fejeznünk. A következő év  ezt követően kezdődik és az első, de legfontosabb a méhcsaládok lehetőleg atkamentes indítása, ami  december első és január második dekádja közé esik.
Az elnevezés igazából nem a legfontosabb! Sokkal inkább  megszívlelendő, hogy lehetőleg fiasításmentes időszakra essék és talán ez az időszak amikor a méhanya még nem petézik. A védekezéshez  leginkább alkalmas  anyag az oxálsav bejuttatása a családokhoz. A csurgatásos eljárás talán a legjobban ismert, amit "frontmentes" időben, 5-8 C fok körüli hőmérsékletnél célszerű elvégezni! Ez idáig szerintem ismert valamennyiünk előtt! És az is, hogy bármilyen alapos ez a  nyitó kezelés, néhány jólfésült atka  elkerüli a letaglózást!
A következő fontosnak tűnő  lépés az  atka elleni illóolajos lepény beadása a családoknak. A szakirodalmi ajánlások ezt általában -illóolaj nélkül- a telelő élelemmel gyengén ellátott családok megsegítésére ajánlják, én más célból alkalmazom és  javaslom a méhésztársaknak. Az ismert illóolajok között több olyan van, ami megfelelő adagolással jól irtja a varroa destructor atkát, a méhatkát, a légcsőatkát is. ( Dr. Szövérdi ferenc: Sok mézet című munkájában már 1946-ban  javasolja az akkor ismert illóolajok használatát!)
Ebben  az időben még nem igazán célszerű folyékony táplálékot a családoknak juttatni, ezért ajánlom a lepény elkészítését, amihez az eukaliptus, a teafa, levendula, majoranna adagolását  látom célszerűnek. Ez közül már régóta a teafa (melaleuca alternifolia) és a levendula (lavandula angustifolia) illóolaját használom.
A teafa illóolaja baktérium, vírus és gombaölő tulajdonságú, míg a levendula illóolaja rovarölő hatású. Az legutóbbi tapasztalataink szerint a teafa  rovarölőként is hasznos, a levendulák közül kizárólag a lavandula angustifolia-nak van megfelelő hatása!

A recept: 0,8 kg porrá őrölt cukorhoz 0,25 kg saját(ismert) mézre van szükség. A mézbe el kell keverni féleségenként 1,5 ml illóolajat.(tehát a teafa olajból is 1,5 ml, a levendulaolajból is 1,5 ml.)
a lepény készítése  az ismert módszer szerint!
Az alkalmazás  tíz éve alatt nem volt  hasmenéses méhcsaládom!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések