Kell tanulnunk a korábbi hibás gyakorlatból!

Sok napos kényszerpihenő után újra  át tudom nézni az ide vonatkozó szakirodalmat, begyűjtöttem akarva, akaratlanul az időközben történteket. Rá kellett jönnöm, hogy legtöbben nem az okot, hanem az okozatot tekintik igazi bűnbaknak. Szerintük a mostani méhészeti válság okozója az ukrán méz, mert azok a ...., mármint az ukrajnai méhészek, ha nem lennének, ha nem adnák oda a mézüket potom pénzért, akkor a mi vegyes mézünkért megadnák a világpiaci árnak beharangozott 3,4 dollár körüli árat. Na ez az ami nem igaz!  A vevő, így a mézfelvásárló, a kereskedő is oda megy venni, ahol kevesebbet kell az áruért adni! Nem ezt tesszük mi is valamennyien a boltokban, vagy a  méhkártevők elleni védekezésben? Ráadásul, - ha igaz - a hamis "mézet" nem igazán lehet megkülönböztetni a valóditól, már talán a laboratóriumban sem. Hát  ha még nem is hamis, csak ukrajnai származású. Persze ha nem lenne? De van!
Emlékszem,  harminc évvel ezelőtt alig vártuk a valódi kapitalizmust, mert ott aztán minden jó lesz! Közben nem feledtük el a korábbi érában kialakított mézátvételi gyakorlatot, ami kényelmes volt és visszaszámítva többet is ért a mézünk,  mondjuk benzinre átszámítva! Szidjuk a mézfelvásárlót, az OMME vezetését, pedig ők csak a képességeiknek megfelelően végezték, amit végeztek. Szándékosan nem  írtam kereskedőt, mert nem az, hisz nem tanulta amit egy kereskedőnek tudni kell, hogy a tehenet etetni is kell, hogy tejet adjon! Ez száz éve még természetes volt,  ma nem az. Az OMME vezetése - mi választottuk meg őket! -megrekedt azon az irányítási szinten, ahol a dicsőséges létszámbővülés és a bevételek növekedése eltakarta azt a tényt, hogy a közelünkben felfejlődő vegyesméz  előállító ország erősödik és ráadásul előbb utóbb az EU tagja lesz. Az ő hibájuk az, hogy nem alakítottuk ki a megoldást a várható válság elhárítására. A kormányzat ugyancsak hibás,  ugyanebben a dologban!
A válság  valódi előidézői viszont mi vagyunk, hiszen nem vettük észre, hogy a méhek készen állnak arra, ami ezt a krízist  meg nem történtté teszi. Képesek viaszt, propoliszt, virágport, méhpempőt adni a mézen kívül.
És mégis ők húzzák a rövidebbet, pusztulnak, legtöbbször a mi odafigyelésünk hiányában. Lehet, hogy arra várunk, vajon milyen lesz majd  mókusecsettel beporozni a virágokat?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések