Olvasd el! Ha most megalázod magad, elveszett a méhészjövőd!

Hát elcifráztam, de nagyon!
Hétfőn estefelé kaptam egy telefonhívást, a lényege az volt, hogy egy közös ismerősünk kiüvegezve 1000,-forintért árulja a vegyes mézét, otthonról. Erre a gyors reagálás,  a közellakó méhész azonnal tudatta valamennyi arra járó mézvevővel, ő 800 forintért adja az egy kilót! Aztán ez akkor is több, mint a hordós ár!
Nem könnyű okosnak lenni, most legalább nem. Kitartom az árat és viszonylag kevés méz kel el, vagy potom pénzért adom és hamarosan lesz sok üres hordóm a jövő évi pörgetésnek, persze ha lesz mit! Túl korai a kikelet, felénk kirepedt az akácrügy és nem kell más mint egy  kis fagyocska, mínusz 3-5 oC elég lesz és akkor? Nem vagyok jós! De nem árt a is jövőre gondolni!Olyan termék van a birtokodban, amit akár 4 évig is  eltarthatsz, jó raktározás mellett. Ne feledd, jövőre is kellene egy karéj kenyeret szelni!
De hát nézzük a költségszerkezetet arra az esetre, ha a hordós méz a kizárólagos értékesítési forma.
Kell mindehhez: üveg, tető,
                           cimke,
                           nyugta,
                           csomagolópapír,
                           papírzacskó,
                           esetenként reklámtáska, reklámanyag
Költségként felmerül:
                           energia, (üvegmosás, szárítás, kimelegítés,
                           kis adagokba történő kiadagolás vesztesége(5-7%)
                          munkabér, munkaidő ráfordítás(üveg beszerzés,mosás,kiadagolás, eladás,vevővel   
                           foglalkozás, ellenőrzés elhárítás, reklámköltségek, stb.)
Az árnak természetesen fedezni kell a nagyobb tételben értékesítés egységárát, a fentiek  beszerzési árát, a munkabért, természetesen tartalmaznia kell egy elfogadható nyereséget a jövővel kapcsolatban.
Kérdezem, a tudásod, a munkád nem ér annyit, mint az árokpartot kapirgáló munkásé?
Megjegyzem, hogy a hordós értékesítésre alapozott méhészkedés legóvatosabban kalkulált vegyes méz előállítási ára hét éves átlaghozam és átlagköltségek figyelembe vételével 2019-ben 620,- 670 ,- ft/kg volt számításaink szerint. Ehhez kell normális körülmények között hozzászámolni a fenti költségeket, a minimális nyereséget és a munkabért.

Munkabér!  Szakemberek vagyunk! nem kellene elfelejteni és ennyire  lebecsülni tudásunkat, magunkat, ez nagyon megalázó! Megalázó az egyénre, a méhésztársadalomra!
A mai költségek szerint a valódi,  üvegbe kiszerelt vegyes méz kilónkénti ára nem lehet 1600,- forintnál kevesebb! Jogod van kevesebbért  eladni,  csakhogy akkor a jövődet kockáztatod

                 
     

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések