Tavaszi serkentés , repcére felkészítés I.

Először Dr. Szövérdi Ferenc: Sok mézet ( kiadva 1946. Bukarest)  című  könyvében olvastam ezt az illóolajokból összeállított serkentő keveréket.  Feltétlenül meg kell említenem, hogy a könyv kiadásának idejében az illóolajokkal emulziót csak  más olajjal, tejjel, mézzel vagy szesszel (min. 85 %-os!) lehetett képezni!
Röviden: az illóolajok, ugyanúgy  mint más olajok, a folyadék  felszínén  foltokban összeállnak, kellemes illatuk lévén, a méhek belekóstolva a tömény olajtól pillanatok alatt elpusztulnak, ezért kell emulziót képezni, hogy ez ne következzen be. 
Az illóolajok tulajdonképpen nem olajok, inkább illóanyagoknak nevezném, mert  szoba- hőmérsékleten  néhány óra alatt elpárolognak és nem hagynak olajfoltot a tiszta fehér papíron. Ez fontos!
Meg kell jegyeznem, hogy az alábbi receptet egy 1918 évi "Méhészeti hetilap" januári számában! olvastam betűről - betűre, a közreadója Dr. Zander tanár  Salvolat nevű találmányaként említi!
1918! az első világháború vége! És 102 éve már kipróbált serkentőanyagként javasolják!

Az eredeti:               980 g szesz             (min.85%-os)
                                     5 g citromolaj,
                                     5 g macis olaj     (szerecsendió olaj)
                                     5 g majoranna olaj
                                     5 g szegfű olaj     (szegfűszeg olaj)
ez  1  kg  keverék (1 liter),  ebből másnaponként 1 ml-t  1/4 liter szirupba elkeverni!
Előre bocsátom, hogy az adagolás könnyebb, ha a szeszes  emulziót használjuk, kimérése orvosi fecskendővel gyerekjátéknak tűnik!
Kiegészítésképpen:  a cukoretetésről ugyan vitáztak már ebben az időben, államilag támogatott, ingyenes juttatásról olvastam erről egy későbbi számban!
Dr. Szövérdi könyvében "szekfű olaj"-ként írja, mint később megtudtam, az uralkodó írásmódtól függ!  Az I. világháború után szegfű, míg a II. világháború után szekfű írásmód a jellemző!

Ma más emulzióképzőt használok! Javaslom beszerezni a Polisorbatum 20, vagy Polisorbatum 80  nevű , gyógyszertárakban legtöbb helyen kapható képzőt.
Ha polisorbatummal készítjük az emulziót, akkor  a 20 g. illóolajhoz 5, max. 6 g. polisorbatumot adjunk!
A következő alkalommal az adagoláshoz szükséges számításokat szeretném  részletezni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések