Rendhagyó tél, túl korai tavasz, hogyan tovább?

Túl korán jött az idei tavasz, aligha számított rá  velem együtt az átlagméhész.  A családok átvizsgálásakor  csak annyit lehetett látni, hogy a rendelkezésre álló téli eleségből kevesebb fogyott, mint normál körülmények között és ez egyenlőre nem ad lehetőséget az anyáknak kiterjedt fiasítás létesítésére.  A méhészkollégákkal  való egyeztetés  arra  következtethetünk, hogy akik szűkösebbre vették a telelőélelmet, most kicsit szerencsésebb helyzetben vannak a fiasítás terjedelmét illetően. Mit lehet tenni?  Úgy gondolom, amilyen gyorsan csak lehet a fölösleget kipörgetem, hogy  területet biztosítsak az anyáknak, természetesen  a korábbiakban javasolt serkentő teás szirup segítségével gyorsabban felkészítem a repcevirágzásra a családokat. A blogban keresd a "Serkentés tavasszal" címűt! Felénk, a Balaton nyugati részén bizony már szükséges !
Már találtunk néhány kinyílt repcevirágot! A szárak mintegy 30 cm magasak és ha így megy, bizony lesz meglepetés!
Más! Ne felejtsük, hogy a tél nem volt  a  legzordabb. Majdnem mindegyik családban volt  fiasítás egész télen keresztül, ez azt jelenti, hogy az alkalmazott  szezonkezdő  kezelések nem voltak teljesen eredményesek, magyarul sok családban lehet élő atkát találni. Érdemes beiktatni  minden családnál ellenőrző  vizsgálatot, akár porcukros, akár mosószeres módszerrel. Ne hagyjuk ki, mert így nem fordul elő vegyszerrel történő fölösleges  zavarása a családoknak ha nincs atka  vagy ha  több atka van, de nem vesszük észre nem szakad a nyakunkba idejekorán a védekezési kényszer.
Ha a vártnál több atkát találunk, lehetőleg ne a legagresszívabb módszert válasszuk, mert még nem történt meg a nemzedékváltás a méheinknél!
Kullancs! Már most mozognak és a munkánk során könnyen beszerezhetünk egypárat. Már most érdemes a szükséges megelőző oltást beadatni.     
Eredményes méhészévet kívánok mindnyájunknak!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések