Szegény méhészt ág is húzza,.......


Nyakunkon a világjárvány és minden bizonnyal egy  mindenre kiterjedő  gazdasági válság, ami  kutyább lesz, mint a 2008-as.
Nekünk, méhészeknek egy, az egész méhésztársadalmat kedvezőtlenül érintő értékesítő válsággal a nyakunkban kell,  vagy kellene talpon maradni, lemondva az ez évi vándorlásokról! 
Itt a Balaton nyugati részében harmadik napja -3, -6 C fok körül alakulnak a hajnali hőmérsékletek. 
Most is esik a hó, 0,4 C fokot mutat a hőmérő! 
Azt látjuk, hogy a kajszi barackok virágai megbarnulva potyognak le, az akácrügyek, amelyek már zöldülnek,  ugyancsak megbarnulva könnyedén pottyannak le az ágról.
Ebből legtöbben azt a következtetést vonjuk le, hogy nem nagyon  lehet túlságosan jó méhészévre számítani az idén! Hacsak!!
Az első félévben nem számíthatunk különlegesen jó eredményre a mézeltetés terén, még abban sem reménykedhetünk, hogy az akácfák tetején talán megmaradt ép rügyekből nektár jöhet, mert egy elég különleges un. légkeveréses fagyás történt, tehát a "padlótól a padlásig" elfagyott minden. Bár tévednék!
Azok akik  csak a méztermelésben gondolják a jövőjüket aligha számíthatnak "kánaánra", ezért át kell gondolni a jövőjüket!
A gondos gazda  a jövő tervezésekor átgondolja a következőket:
1. Abba hagyom-e a méhészkedést?   Igen- Nem?       Ha igen, további  fejtörésre nincs szükség!

2. Ha folytatom? mekkora méhállományt akarok?        30 családig vagy ennél többet? Innentől kell       un. "paradigma váltásra" gondolni!

A gondolatsort a következő alkalommal folytatom!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések