Válságkezelési módszerek, méhészkörben!


Mielőtt továbbmennénk, el kell mondanom magamról, hogy egész aktív életemben a magyarországi könnyűiparban, azon belül a ruházati iparban dolgoztam különféle beosztásokban. Végigéltem a szakma teljes válságát. Nem sokan voltunk, akik a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek közepén igyekeztünk felderíteni, kisebbíteni a közelgő összeomlást. Miért mondom mindezt? Azért, mert néhány évvel ezelőtt az előbbi tapasztalatok nyomán a méhésztársadalom közelgő válságának jeleit jól be lehetett azonosítani! Amíg a Méhészet c. lapban írtam, finoman bár, de  jelezgettem a fenyegető jeleket.  
Ennyit erről!

Ha eldöntötted barátom, hogy valamilyen mértékben megmaradsz méhésznek és lesz  a családi szükségleten felül eladható méhészeti terméked, azt javaslom, hogy csak háztól, vagy közös boltból, kis kiszereléssel értékesítsd azt! Nem kell röstelleni a fél kg-os kiszerelést kitenni a polcra!
1.  Ne feledd, a méz, a virágpor, a méhkenyér, a propolisz, az anyapempő gyógyászati termék! Van erre mérvadó      szakirodalom. És az ember a saját  egészségéért sokat képes áldozni!
2.  Már most el kell kezdeni a  leendő vevőkört (ki fog alakulni!) felkészíteni, tanítani  a méhészeti termékek minőségi jellemzőire, képezni kell a vásárlókat, türelmesen, okosan. Lassú munka lesz, nem mindig diadalmenet!
3.  Be kell bizonyítanunk, hogy a termelőnél vásárolt termék az valódi méz!
4.  Nem szabad elfeledni, hogy a vevő nehezen bocsájtja meg, ha nem kapja meg a kedvenc termékét, tehát el kell osztani és tartalékolni kell az ínséges időkre. Kezdetben ezt meg lehet képezni! amíg a vevők odaszoknak.
5..  Ezek  eredményeként meg kell, mert meg lehet duplázni a hazai mézfogyasztást! Ez 3,0- 3,2 kg/fő  mézfogyasztást jelent. Lehetetlen? Nem! Számoljunk: egy felnőtt un. terápiás mézfogyasztása  napi 25-30 g.
      - egy év alatt: 365x30 g = 10950 g = 10,95 kg.
      - 2.740 millió fogyasztó évi 30.000 tonna mézet fogyasztana!

                                                                                                                     (folytatom)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések