Készüljünk a Nosema apis(tavaszi nozéma) kártételének kivédésére!

  Természetben járva  árokpartokon, nem kaszált legelőkön egy jelentéktelennek tűnő barna színű  elfeledett "kóró" hívja fel magára a méhész figyelmét, a lósóska (latin nevén:Rumex crispus). Ötven-hatvan évvel ezelőtt még kedvelt gyógynövényként tartották számon föld feletti részeit hasmenés, gyökérrészeit szorulás gyógyítására. Nemcsak a humán-, de az állatgyógyászatban is. Hasznos a méhek hasonló megbetegedései esetén is!
  Többféle csodaszert ajánlanak  a tavaszi hasmenés (nosema apis) megelőzésére, gyógyítására, amikben én  nem igazán hiszek. Hogy miért? elsősorban azért, mert az esetleg hatásos és   felkapott  gyógyszerek előbb-utóbb veszítenek hatásosságukból!
Maradok a saját készítésű, kipróbált, hatékony, ismert összetételű anyagoknál, keverékeknél, amelyeket fel lehet használni a tavaszi serkentés során is!
Előadásaim során  ezt az elvet próbáltam mindig kihangsúlyozni, különösen kiemelve a teafa illóolaj  és a lósóska+tölgyfakéreg tea alkalmazását.
  Tölgyfakéreg  (Qercus robur valamint a Quercus petroea) gyűjtését lassan be kell fejeznünk, ennek ideje késő tavasz, kora nyári időszakra esik. Elsősorban a fiatalabb fák kérgét érdemes begyűjteni és ha javasolhatok valamit, elsősorban az északi oldalról.  Szárítani szükséges, amit árnyékos, szellős helyen végezzünk!
Fontos: ne gyűjtsük az öreg fák kérgét és nem érdemes vásárolni boltokban, mert  az eddigi tapasztalatok szerint, legnagyobb része fűrésztelepekről származik.
  Lósóska, közismertebb nevén lórom (Rumex crispus) begyűjtése időben most a legjobb! A talaj feletti részek felelnek meg céljainknak: szár, levél, mag. Általában a magját használjuk legszívesebben, begyűjtése könnyű, kissé megszárítva enyhe húzásra a magok szinte leperegnek. Tovább szárítani vékony rétegben, árnyékos, szellős helyen célszerű. A kettő keverékéből teát  kell készítenünk! 
  A recept:     
      100 g lósóska mag,
      100 g tölgyfakéreg,
        10 l víz.
A  lósóska magot és a tölgyfakérget  2 órán keresztül áztassuk, puhítsuk. Majd a vízben forraljuk fel, ezt tartsuk 2-3 percig forrásban, ezután azonnal szűrjük le, ezzel a teával készítsünk 1:1 arányú cukorszirupot.  Az én gyakorlatom szerint megelőzésre két naponta fél-fél liter szirupot adjunk 6x  a méhcsaládnak. Gyógyításra három napon keresztül fél liter szirupot, majd két-három naponként 5x,  az így elkészített szirupot adjunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések