Hozzá kell szoknunk?

 

  Mármint az időjáráshoz! A hivatásos és amatőr levelibékák hosszú-hosszú őszt jósolnak és a szeptemberben virágzó akácfák is! Ebből következik, hogy  aki hagyományos - nem két hétre zárkázott méhanyával - méhészkedik, számítson arra, hogy  szinte az egész télen lesz a kaptárban  fiasítás, annak minden fejlődési állapotában,(Ráadásul a  tervszerűtlenül bekevert  olaszos anyákkal!). Számítsunk arra, hogy a telelésre szánt, megszokott mennyiségű élelem folyamatosan csökken egész télen át. Az idei, nagyon kis mennyiségű, a méhcsaládok által begyűjtött természetes méz a fészekben  hosszan elhúzódó  eleség pótlását követeli meg. 

    Az elnyúló, késői etetés igencsak lenyüstöli a telelő népességet, a szacharóz átalakítása során. Segítsünk ezen! A recept, amit érdemes kipróbálni:  

1 kg kristálycukor,

480 ml víz,

1 gramm citromsav 

hozzáadásával melegítsük 114 oC-ra. Célszerű ezt 3-4 percig ezen a hőmérsékleten tartani! A folyadék(szirup) 1 rész szőlő- és 1 rész gyümölcscukorra bomlik, kevés dolga van a méheknek vele (?), csakhogy a két cukorarány a repcemézhez hasonlít ami, az én tapasztalatom szerint könnyen bekristályosodik a lépben. Segíthetünk?  igen, ha adunk ehhez a sziruphoz 169 gramm gyümölcscukrot. (fruktóz néven lehet vásárolni,  600,- ft/ kg áron láttam legutóbb!) Hogy a méhek ezt lehordják,  további hígításra van szükség, úgy a szokásos sűrűségűre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések