Hozzá kell szoknunk?
Mármint az időjáráshoz! A hivatásos és amatőr levelibékák hosszú-hosszú őszt jósolnak és a szeptemberben virágzó akácfák is! Ebből következik, hogy aki hagyományos - nem két hétre zárkázott méhanyával - méhészkedik, számítson arra, hogy szinte az egész télen lesz a kaptárban fiasítás, annak minden fejlődési állapotában,(Ráadásul a tervszerűtlenül bekevert olaszos anyákkal!). Számítsunk arra, hogy a telelésre szánt, megszokott mennyiségű élelem folyamatosan csökken egész télen át. Az idei, nagyon kis mennyiségű, a méhcsaládok által begyűjtött természetes méz a fészekben hosszan elhúzódó eleség pótlását követeli meg.
Az elnyúló, késői etetés igencsak lenyüstöli a telelő népességet, a szacharóz átalakítása során. Segítsünk ezen! A recept, amit érdemes kipróbálni:
1 kg kristálycukor,
480 ml víz,
1 gramm citromsav
hozzáadásával melegítsük 114 oC-ra. Célszerű ezt 3-4 percig ezen a hőmérsékleten tartani! A folyadék(szirup) 1 rész szőlő- és 1 rész gyümölcscukorra bomlik, kevés dolga van a méheknek vele (?), csakhogy a két cukorarány a repcemézhez hasonlít ami, az én tapasztalatom szerint könnyen bekristályosodik a lépben. Segíthetünk? igen, ha adunk ehhez a sziruphoz 169 gramm gyümölcscukrot. (fruktóz néven lehet vásárolni, 600,- ft/ kg áron láttam legutóbb!) Hogy a méhek ezt lehordják, további hígításra van szükség, úgy a szokásos sűrűségűre.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése