"Jó pap is holtig tanul"

 

....mégis bután hal meg"! Arra gondoltunk, hogy az utóbbi évek jelzései a méhésztársadalom részére egyfajta felhívást adnak. A  korábbi években, már 2015. decemberében "Még zeniten,az összeomlás jeleivel" címmel jelent meg írás a Méhészetben. Azok a méhészek, akik egyéb szakmákban már megértek kisebb-nagyobb, általában túltermelési válságokat, rémülten azonosították a szakmán  belüli jelzéseket az ipari - korábban - tapasztaltakkal. 

A mai gondok legtöbbje a szerencsétlenül kialakított képzésben keresendő! Egyszerűen a "papírgyártásban"! A lényeg az volt és ez még most is tart, hogy valami bizonyítványt szerezzen a méhtartó, esetleg a méhész is, amit mutogatni lehet, hogy nekem ilyen is van, tudás - néhány kivételtől eltekintve - alig volt, van mögötte. Az un. OKJ-s képzés átalakítása ezen igyekszik segíteni. De nem a méhészetben, mert a jelenlegi állapot szerint felnőttképzés keretében lehetne majd a szakmát elsajátítani. Nem így más szakmákban, azokban ahol az érdekképviselet fontosnak tartja az alapos, folyamatos szakmai képzést. 

Vajon miért várat magára a méhésszakma társadalmi elismerése? Pedig, ismereteim szerint, Európában a másodiknak létesült a keszthelyi Georgikonon 1797-ben Festetics gróf által  önálló tanszék. Egyik legjelentősebb  oktatója Petiié Ferenc volt. 1794-től Szarvason  Tessedik Sámuel által indított iskolai méhészoktatása. Nagy ugrás, hogy a II. világháború után több próbálkozást  kezdeményeztek, sajna ezek kudarcba fulladtak. Most itt tartunk, a futottak még kategóriában!

A szomszédos országok Csehország, Románia, Szlovénia fontosnak tartja a méhészek  iskolarendszerű, szakközépiskolai, technikumi szintű  képzését, Ukrajnában a Kárpátalján főiskolai képzést szerveztek. Ők előbbre látnak? valószínű! Egyik tudósítás a Kárpátaljáról így fogalmaz:"Főállásban, nagy családlétszámmal, biztonságosan csak megfelelő szakmai tudással lehet méhészkedni."

Az iskolák  fogékonyak , ha döntés születik, a méhészképzés bevezetésére, ehhez a méhésztársadalmat képviselők  akarata szükségeltetik. Magyarul az OMME vezetésének a mai állapotokat tekintve meg kell keresni a Minisztériumot, a megkeresésben rögzítenünk kell, hogy miért kívánjuk a nappali tagozatos képzés beindítását. Tehát kezdjük a MIÉRT-el! Számtalan érv szól mellette, a szakma fiatalításán túl, annak társadalmi elismeréséig sok minden.

Csak megjegyezni szeretném, hogy a Facebook-on a Méhészek érdekvédelme rovatban(?) felvetettem ezt a gondolatot, a Csuja Lászlóval ketten maradtunk! Hát akkor?



     

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések