Lex-méhész


  Ott hagytuk abba, hogy felsoroltam a  különböző lehetőségeket a következő  válság elkerülésére. Az iskolaméz gyors bevezetésének lehetősége az orrunk előtt van,   dr. Pátzay György Európai Parlamenti szakértő:  "A Méz-jelentés" című előadásában foglalkozik ezzel, a mézet, mint "egyéb helyi, regionális vagy nemzeti különleges  termékeket is bevonjanak a szemléletformálási intézkedések körébe, például a mézet".
  Ennek legfontosabb  követelménye, hogy megbízható, környékbeli, ismert méhésztől származzon, akinek termékét, termékeit rendszeresen ellenőrizni lehet!  Ez azért fontos, mert a  különböző áruházak elég gyakran ajándékként adják a reggeliző mézet.  Még egyszer: ki tudja ez honnan származik!
  Rövid áttekintést a többiről! A piaci intézkedések egyértelmű célja, hogy a  mezőgazdaságban elejét vegyék a piaci válságoknak, segítsenek az uniós mezőgazdasági ágazatoknak hogy alkalmazkodjanak a piac változásaihoz. Ezeket a piaci intervenciós  intézkedéseket a EMGA (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) finanszírozza. Ezekből maradt ki a "Méhészeti termékek" köre, amely csak az ágazatspecifikus támogatási rendszerek kategóriájába fért bele. Ennek hatását évek óta érezzük.
  Állami intervenció: a jogszabály(1308/2013/EU. rendelet) úgy fogalmaz, hogy szükség esetén az EU.- kormányok felvásárolnak és elraktároznak nagyobb mennyiségeket a felsorolt  termékekből, hogy aztán a későbbiekben megfelelő áron értékesítsék  újra a piacon. Ez azt hivatott megakadályozni, hogy a túltermelés folytán az árak túlságosan alacsony szintre csökkenjenek. 
  A termékek magántárolása: amikor alacsonyak a piaci árak, abban az esetben  az EU ágazati magánszereplőknek nyújthat támogatást úgy, hogy egy meghatározott ideig fizeti a a termékek raktározásának költségeit. Ez természetesen  átmenetileg csökkenti az adott termékből a túlkinálatot, így a piaci ár normál szinten maradhat.
   Egyéb rendkívüli intézkedésekről is rendelkezik a jogszabály, amelyekre akkor kerül sor, ha válság fenyeget, netán be is következik és azonnali válaszlépésre van szükség a rendkívüli áresés következményeinek mérsékléséhez. 
   Hogy a  méhészeti termékek miért maradtak ki az előbb felsoroltak köréből, talán érthető, hiszen ki  az ördög gondolta volna, hogy a szükségleteknél sokkal kevesebb mézet és egyéb méhészeti terméket előállító EU-ban  értékesítési gondok merülnek fel. Meg lehet érteni, de elfogadni nem!
Ezért szükséges kezdeményezni a következő ciklusban, hogy  a méhészeti termékek kerüljenek be  az állami  intervenció körébe! 
Tudom, hogy az EU malmai lassan őrölnek és nem lesz lehetőség a  következő pénzügyi szakaszba  elhelyezni a termékeinket, talán csak a következő időszakban. Addig is  alaposan át kell gondolni az egyéb rendkívüli intézkedések körét és amit lehet meg kell tenni az ágazat érdekében.
Ilyen lehet a már más területről ismert "Kárenyhítési alap" létrehozása. Ezt könnyen megpróbálják majd a hivatalnokok lesöpörni az asztalról, - ha engedjük! - mert a jelenlegi jogszabály földterülettel rendelkező mezőgazdasági szereplőket ír, dehát ha lehet különböző " lex"-eket létrehozni, miért nem lehet egy "lex-méhész"-t  alkotni.

   
   
    

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések