Élhetünk méhek nélkül?

 

  Furcsa dolog arról  beszélnünk méhészként ma a XXI. század elején, nekünk nem az a feladatunk, hogy minél több mézet állítsunk elő, hanem minél több méhet tartsunk meg  szűkebb hazánkban. A méhészeti termékek előállítása ma már csak a másodlagos helyre szorult vissza. Jogos a kérdés: vajon miért?  Mi az oka? Az egyik az, hogy a világ teljesen átjárható, ma igazán nem feszül egymásnak két, vagy több nagyhatalom és ha igen, akkor ez inkább gazdasági téren mutatkozik meg. Az Európai Unió a méhészeti termékekből nem tudja kielégíteni a szükségleteit, erről könnyen meggyőződhetünk! Egy fur-csa  irányultság szerint a szükségletek leszűkülnek a méz előállítására és forgalmazására. Mi viszonylag könnyen beszéltünk mindaddig, amíg az itteni piacon az akácméz egyedülálló volt. Azért csak volt,mert az időjárás változásai  miatt többször, több éven át nem tudtunk  kielégítő mennyiséget szállítani ebből a különleges mézből.  A világ reagálását  ismerjük! Új és újabb szállítók jelennek meg  Európa piacán, kínai, ukrán, valószínű hamarosan talán etióp, argentin,  brazil  mézekkel kell versenyeznie  a magyar méznek. Na ez az, ami nem megy, nem tudunk!  Legalábbis egyenlőre ezen az áron biztosan nem!

Ez az igazi kutyaszorító! A növénytermesztés, az állattenyésztés,  az erdészet, vadgazdálkodás stb.  igényli a magyarországi beporzó rovarok jelenlegi összetételét, mennyiségét.E nélkül nem tud létezni! Ma még nem igazán érezzük ennek a súlyát. Sem a méhész, sem a egyéb gazdálkodó! Az első  nagyarányú méhpusztulások hatására Angliában 2006-ban, Franciaországban 2007-ben voltak nagyarányú méhésztüntetések. A francia méhészek úgy tudom, minden évben tüntetnek, és a magtermelő gazdák már azt követelik, a kormány biztosítson legalább 2000 méhcsaládot a részükre, hogy  a szükséges vetőmagokat elő tudják állítani.Csehországban, ha hinni lehet egy újságcikknek, a gazdák  már 30-33 eurót fizetnek a méhcsaládok bérléséért 30-60 napra beporzási célra!

Hol vagyunk mi?

Itt még nem! Lapozom a "Facebook"-ot, gyakorta egymás anyázásán kívül még talán felvetődik az, hogy ki milyen vegyszert használ, meg milyen körfűrészt,stb. Ha csak eddig jutunk, hamarosan szükség lesz kiválóan kiképzett kétlábú kínai megporzókra, mert mézet, vagy annak látszó valamit lehet venni, de megporzó rovarokat - ha egyszer kipusztultak - nem! Jelen pillanatban  nyugodtan ki lehet jelenteni, mézelő méhek nélkül nem lesz elegendő termés, méhész nélkül  nem lesz mézelő méh! Ezt először a méhésznek kell felfogni, aztán mindezt megértetni a hatalommal, aminek nagyon nehéz a felfogása. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések