Tavaszi készülődés!

 

Méhésztársak! Február közepét írjuk! " Fagyalló van!" mondták ilyenkor a régi öregek, bár a medve rövid telet jósolt, de hát a "kutya nem eszi meg a telet" reméljük, "ami hátra van, már nem  lesz olyan hosszú, mint volt!" szoktuk mondani! Összegezve : előbb utóbb itt lesz, amikor vizslató szemekkel bontunk kaptárat, vizsgáljuk a megmaradt méhcsaládokat, először is a keretek tetejét, nincs-é  ürüléknyom rajta. Ha találunk, felmerül a kérdés, hasmenés -e ez, vagy Nosema Apis nevű betegség?

Ez az, amit el kell döntenünk!  Ránézésre nem könnyű! Mászkáló méhek, összenyomott potrohból kitüremkedő, nem túl gusztusos bélsár, vajon ez mi? Jó ha van kéznél saját, vagy ismerős méhésznél egy megfelelő mikroszkóp! Én ezt ugyanolyan fontos dolognak tartom, mint a kaptármérleget. Ez manapság a méhészet létesítésének egyik legalapvetőbb kelléke, eszköze. Nem nagy beruházás! Mintegy 25 -30 000 forint körüli összegért vadonatújat lehet beszerezni, általában 1 éves garanciával, többféle kiegészítővel. Nekem egy  40-100-400-1200 szeres  nagyítású van, de megfelel bőven egy olyan is, amely 40-100-400 szoros nagyítású. (A Scopium YJ-42 típusút ajánlanám, , hálózatról és akkumulátorról, elemről is működik!) A mi célunkra ez tökéletesen megfelel, hiszen a Nosema Apis spórája már 100 szoros nagyítás esetén is jól felbecsülhető, a fertőzöttség mértéke már megállapítható, a 400-as nagyítás viszont tökéletes  biztonsággal elkülöníti az esetleges szennyeződést. A mikroszkóp  ugyanilyen biztonsággal használható a Nosema Ceranae megállapítására is. Jó ha olyant választunk, amely terepen is használható, ennek egyik válfaja a tükrös megoldású, másik  beépített akkumulátorral felszerelt. Talán ez egy kicsivel jobb. mert félhomályban is  használható.

Ezzel az eszközzel, a mikroszkóp használatával sok bajtól menthetjük meg magunkat! Gondoljunk  bele, ha "csak" egyszerű hasmenéssel van dolgunk, akkor igazán felesleges  a nozéma elleni szerek beszerzése, elég egy intenzív  szirupos etetés, esetleg gyógynövényes tavaszi serkentő teával. Nem?

A természetben megtalálható gyógynövények közül jól használható és eredményes a Lósóska( népiesen lórom, bábikó), Tölgyfa kéreg,  a Fehér fűz kérge.  A fűzfa kérgét most kell szedni, megszárítani, szárítás után érdemes  apróra darabolni. A fűzfa kérge  szalicint, szalicil-alkoholt,flavonoidokat,cserzőanyagokat tartalmaz.  Megjegyzem: a szalicin nem azonos az Aspirin  fő hatóanyagával az acetil-szalicilsavval!

A lósóska  részei közül a föld feletti  részt kell felhasználni, abból is inkább a magját! gyűjtése nyáron esedékes, de nem túl érett állapotban! A gyökere teljesen ellentétes hatású! Szakboltba beszerezhető!

Tölgyfakéreg gyűjtését a nedvkeringés beindulása után célszerű megkezdeni,  viszonylag fiatal fákon az északi oldalról hántsuk le a kérget, árnyékos helyen szárítva hatásos.  A szakboltokban beszerezhető kérget nagy valószínűséggel a fatelepeken gyűjtik be. A saját gyűjtés biztonságosabb,hatásosabb!

Felhasználásukról néhány korábbi írásban megemlékeztünk: - "tavaszi serkentés,"  -"serkentés tavasszal," - "készüljünk a n.apis kártételének kivédésére." A saját készítésű etetőanyagok talán megbízhatóbbak és olcsóbbak, ha betartjuk a receptek előírásait és ha hibázunk, csakis magunkat okolhatjuk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések