Tavaszi készülődés....(II)


Tegnap megdőlt a melegrekord! A megmaradt méhcsaládok ragyogóan élvezték, eléggé nagy mennyiségű virágpor került a kaptárakba és ha van elegendő mennyiségű  betárolt téli eleség hirtelen meg kell növekedni a fiasításnak is. Ha belenéztél a kaptárakba az anya ellenőrzése miatt, azt lehet tapasztalni, hogy a fedett fiasítás mellett  szinte csak friss, egy-két napos pete van. A hosszú távú időjárás előrejelzés  mintegy 20-22 napig nem jelez durva lehűlést, így  célszerű eltávolítani az egérrácsokat a kijáró nyílásokból. 

A fekete fóliát már korábban eltávolítottam, most a szabad ki és berepülést kell biztosítani, mert a rács leszedi a lábukról a virágport és azért igencsak kár! Most mifelénk mogyoróról, somról. hóvirágról, kertekben virágzó erikáról tudnak  begyűjteni friss virágport. Erőteljesen kutatják a nedvességet, azaz a vizet, érdemes kirakni az itatókat.  Én nem javaslom  az itatásra szánt vizet megsózni, a konyhasó (NaCl) már 0,1 % hígításban is megrövidíti a méhek életét!, ezért inkább javaslom a Dr. Szövérdi Ferenc által közzétett Szklenár-féle gyógyteát erőteljesebben  higitva az ivóvízbe keverni.  A receptet megtalálhatjuk a "blog" korábbi számaiban: "tavaszi serkentésre, serkentés tavasszal" címen. Egyik megoldás sem  túl bonyolult! Szeretném megjegyezni, hogy erdélyi méhészismerősöm  dr. Tófalvi Melinda azt javasolja, ha nem tudjuk összeszedni a fent javasolt gyógyteákat, akkor érdemes  a rétre kimenve, egy ölre való füvet kaszálni és abból főzni a teát, persze ha nincs  méreggel permetezve!

Megváltozott az áruméz összetétele, egy emberöltővel ezelőtt még úgy tanultuk, hogy a repcetáblán, már ha van, a méhek fel tudnak  javulni az akácvirágzásra. Ma azt kell látnunk, hogy a repceméz eladható termék, természetesen, ha tiszta (jobbára fehér), ennek biztosítása  érdekében  még cseresznyevirágzás tájékán a fészekből a fölös mézet érdemes kipörgetni, egyben az anyának biztosítsunk helyet a fiasítás  kibővítésére, ha nem tesszük érdemes szárnyakat növeszteni, hogy a rajokat be tudjuk fogni.

Gondoljunk az öreglépek cseréjére, a megfeketedett lép sokféle betegség hordozója lehet, nem érdemes kockáztatni! 

A megveszekedett  időjárás már néhányszor megtréfált itt a mi vidékünkön. Az történt, hogy a repce pörgetése közben beindult az akác nektárképződése, ezért jónéhány edényben lévő híg repce-akác  mézet csak újraetetés révén tudtuk hasznosítani. Az látszik, hogy a rakodókaptáraknál célszerű  most már a megszokott két méztéri fiókok számát legalább háromra  felszaporítani, hogy az előbbi problémát ki tudjuk küszöbölni. Lehet, hogy ötévente kell csak ezt megoldásként kezelni, de még mindig jobb, mint  később  elég nagy veszteséggel egy vegyes  mézet előállítani.

Az utóbbi harminc évben már legalább háromszor volt olyan néhány év, hogy hiába vártuk  a jó akácnektár termést, csak nem jött. ebből kétszer volt lehetőségünk pl.  a Kisbalaton jóvoltából aranyvessző (solidago gigantea) mézet, vagy amíg volt  és nem vágták ki tüzelőnek a szelidgesztenye fákat, gesztenyemézet pörgetni. Ez manapság megváltozott. A fák  hamuvá értek, a berket évente legalább egyszer lekaszálják és legtöbbször virágzás előtt! Jó lenne a napraforgó virágzása, ha nem pusztulnának tömegesen  a virágzást követően a méhek!

Ha így van, akkor újra át kell gondolni a kialakítandó termelés szerkezetét. A blog korábbiakban már  röviden elemezte a méz szerepét az ember életében. Érdemes visszalapozni pl.: "Csak méz, vagy valami más,..".."Merre az arra,...." "Olvasd el..." vagy "El kell felednünk a megszokott...." címeken  felvetett gondolatokhoz. Alig három-négyszáz évvel ezelőtt a méhek ajándéka a legtermészetesebb gyógyszere volt az emberiségnek, természetesen a többi méhészeti termékkel együtt. Elfelejtettük? Persze,  hiszen úgy kb. hatvan évvel ezelőtt egy, akkor még igazán fiatal tanítónő azzal traktált bennünket, hogy milyen jó lesz majd  pár évtized múlva, nem kell ennünk, csak bekapunk egy-két tablettát........Háát, még nem annyira!

A mézet, virágport, propoliszt, stb. gyógyszerként elfogadtatni véleményem szerint húsz évi kemény munkával is alig lehet, hiszen a gyógyszerré minősítésnek nagyon szigorú eljárása van, de a köztudatba  bevinni, mint  a legtermészetesebb gyógyhatású készítményt már nem!

Az első lépés legyen az iskolaméz bevezetése! A kiszerelő kapacitás rendelkezésre áll! Semmi sem tiltja, hogy az iskolákban valódi, és valóban valódi mézet adjanak a gyereknek. Ennek legfontosabb feltétele, hogy  a szükséges mennyiséget  az őstermelő méhésztől közvetlenül vásárolják meg az iskolák! Ezt nekünk kell kiverekedni! Az országos képviseletnek legyen ez a legfontosabb feladata, ha nem akarja örökre magára sütni a nagykereskedők támogatásának vádját!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések