Tartós VÁLSÁG a méhészeti ágazatban!

 Nyilatkozat rengeteg!  Kutatóintézetek, tudósok, miniszter, méhész, mind mind kongatja a vészharangot a beporzó rovarok pusztulásával kapcsolatosan. Sokan, többek között mi méhészek is egyre többször fújunk riadót, mert ha így folytatja az ember, akkor hamarosan nagyon kevés élelmiszer lesz a "multik" polcain!

Fellapoztam a Méhészet - emlékezésem szerint - azon számait, amelyben különböző  szerzők, riportalanyok már jóval korábban jelezték a közelgő, csak méztermelésre alapozott válság jelzéseit. természetesen nem akarom most az összeset idézni. Mégis érdemes  azonban a 2004. januári szám 3.oldaláról Bross Péter írásából: "Évente 15 ezer tonna kitűnő mézet mi, termelők, nem tudunk értékének és főleg  a piacon már meglévő hasonló jó mézek árához képest megfelelően értékesíteni. Marad a kereskedelem, azaz olyanoknak eladni, akiknek a  minőségen túl csak az olcsó ár a lényeg."

2005. szeptemberi szám 3. oldal 1. bekezdésből kiragadva: "Az is világos hogy ebben az árversenyben Önök, illetve bármely  uniós méztermelő vesztes lesz."(Bross interjú Laurent Lourdaissal).Méhészet 2005.októberi szám 3 old.  (Bross interjú Giuseppe Lega-val) Aztán a hazaiak: Nagy István Pécsről, Koós Péter, Simonné Venter Éva, Csonka Imre, Dr. Kovács Dezső!  Véleményük vagy a Méhészetben vagy a Méhész újságban elolvasható! A 2005-ben, 2006-ban lejegyzett intejúkban elhangzik a válság szó többször is amit az a Bross Péter jegyzett le, aki 2005-től az OMME elnöke egy rövid megszakítással napjainkig! És itt a baj! Hogy a Baján összehívott válságmegbeszélés eredményeképpen az hangzott el végső következtetésként, hogy nincs válság, ezt még megértem, de felelős, megválasztott  tisztségviselők ne lássanak tisztán azt már nem! Azt sem értem, hogy néhányan javaslatot tettünk a megoldás egy-egy  változatára, amit aztán ezek a felelős "vezetők" a két szaklap közelébe sem engedtek. ( Meg kell említenem, hogy ez a blog is azért jött létre, mert a Méhészújság nem közölte a gondolatainkat!)

Még ezt is megértem, hiszen az ismert és szereplési vágytól hajtott méhészek leginkább nem a válságok által terhelt ágazatból kerültek ki. Nem igazán ismerték a válságok jeleit, elhárításuk módszereit sem az agráriumban, sem a közoktatásban, sem a közigazgatásban, sem a nehéziparban dolgozók, sem a kutatók, sem az állatorvosok- sorolhatnám. Kevesen vagyunk, akik olyan területen voltunk "civilek", ahol a világpiac alakulása gyakran megtépázta  a gazdasági ágat.                                                                

Felajánlottuk , én legalábbis ebbéli tapasztalataimat a korábbi és a jelenlegi OMME vezetésnek is de nem kértek és most sem kérnek belőle.Lelkük rajta!

A méhészet nehéz helyzetéről, a méhek szükségességéről a hivatalos szervek is  nyilatkoztak és nyilatkoznak, aztán nem történik semmi! Ez alól a miniszter sem kivétel! Ha végigolvasod a blogot, sok-sok utalás van abban. Ja, hogy kaptak a méhészek 1000,-Ft megporzási támogatást, ami  legtöbbjének jó, csakhogy sem a papírpénzre, sem a fémpénzre nem száll rá a méh, neki  virágos rét, jól megszervezett zöldítési program, méregmentes mezőgazdasági kultúrák kellenek, mert ha így folytatjuk továbbra is, elfogy szép lassan a "multi" cégek polcairól az ember számára oly fontos élelmiszer nagy része!                                                                                                                                                             Rendszeresen elhangzik, nemcsak méhész szájból, hogy túl nagy a méhsűrűség hazánkban, de valaki utánaszámolt valaha is, kutatták megbízható szakemberek, hogy a közeljövőben csak úgy kb. mennyi méhcsaládra volna is szükség, ezeket a méhcsaládokat milyen alakzatban kell elhelyezni pl. gyümölcsösökben, alma, körte, szilva, dinnye és más ültetvényekben, hogy legkedvezőbb legyen a termés? Nem! Vizsgálta egyáltalán valaki - a fenét! -hogy az így kitelepített megporzó méhesek milyen díjak, milyen családerősség mellet végzik el a  leghasznosabban a feladataikat a megbízó, a méhész és az ország megelégedésére?                                                                                                                            Vannak erre  megfelelően kiképzett, magas szintű oktatásban részesített szakembereink? Vannak, csak meg kell becsülni őket!  Ami még van, az a több ezer kiadott semmit sem érő bizonyítvány, igazából csak arról, hogy az akinek a nevére kiállították végigülte az előadásokat bóbiskolva! És ezután sem lesz másképp! A méhészeket 90 óra elméleti képzésben részesítik, csak megjegyzem érdemes összehasonlítani a kéményseprő, a lóápoló, az erdészeti fakitermelő képzési formájával és idejével!

Következtetés?                                                                                                                                               2021-et írunk! A gazdaságban munkaerőhiány van különböző területeken. Mi a kormányzat feladata? Visszaterelni  az arra alkalmas munkavállalókat a különböző munkaterületekre. Ez eddig érthető is, hiszen gazdaságilag, lecsupaszítva mi a méhészet? Néhány % a mezőgazdasági termelésen belül és még annyi sem a gazdaság egészét tekintve.És még szavazónak sem számottevő! Persze, ha  a méhet beporzóként tekintjük, hát akkor más a helyzet, de a politika  kis hazánkban nem igazán szokott tizenévekre előre tekinteni.                                                                                                                            A gond talán ott van, hogy megvezették a méhésztársadalmat, saját megválasztott vezetői is. Azok a jelek, amelyek ma borzolják a kedélyeket, már 1996-ban is  felszínre kerültek(lásd mézár alakulása egy szerencsétlen dicsekvő  újságcikk nyomán!)! 2005-ben, 2006-ban külföldiek már figyelmeztettek, az utóbbi években a mézpiaci árak alakulása csak a szakmai vakok és süketek részére nem  adott vészjelzést!  Korábbiakban  már a szervezeti változásokról is írtunk, azóta semmi. Ma még ott tart a "vezetőség", hogy az üveges kiszerelés és értékesítés a megváltó. Egy nyavalyát! Ha  rendeződik és lecseng a vírus támadása, itt annyi lesz a méz, hogy abban úszunk és hiába a mi mézünk a legkiválóbb,  mások sokkal olcsóbban fognak szállítani mézet vagy annak mondott édesítőszereket Európába!  Tíz évvel ezelőtt Gödöllőn még lehurrogtak az üveges értékesítési javaslatom miatt! 

2018. decemberében Fekete József még így fogalmazott: "Válságban a méhészeti ágazat? (............) Meggyőződésem, hogy nem. Elindult inkább egy normálishoz közelítő átrendeződés(..........).   Szerintem az ágazat elindult a jó irányba,"  (Méhészet.12.szám 1.)  Valóban?  Vajon jó irány a válság beteljesedése?

Ma már azt mondom, hogy nagyon gyorsan ki kell dolgozni a méhészeti termékek "Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény"-ként és "Táplálékkiegészítő"-ként való  értékesítés módozatait és marketingjét!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések