"Vagy bolondok vagyunk, s elveszünk egy szálig..."

 A vírushelyzet kényszer pihenőre kárhoztatott, van időm kissé alaposabban ismét átgondolni néhány  korábbi  méhész szerző gondolatait. A Méhészújság, a Méhészet is közölt jónéhány ismert méhésztől  főleg a méz értékesítésével kapcsolatos  észrevételt, megjegyzést. Magam is megpróbáltam még korábban- észlelve a válság tartóssá válását- leközöltetni pl. "nem (csak) élelmiszer címmel megoldási javaslatot, ami nem igazán tetszhetett a szerkesztőknek, mert csak a bajai  szaklapban (Magyarországi Méhész) tudtam elhelyezni, kissé megvágva, hogy nehogy megsértsem a politikusokat! 

Nekem ezzel csak az a gondom, hogy a szaklapok szerkesztői valamiért azt gondolják, hogy a magyar gondolkodó méhésznek nincs a megoldáshoz való esze, míg a kanadai Csincsa Tibor  gondolatait rendre  közlik,  addig csak a probléma felvetéséig engedik a magyar szerzőket eljutni. Ezekben a cikkekben a "jó volna", a "kellene" a leginkább használatos, a jövőt érintő kifejezés, hiányzik a "kell" a "megoldjuk", "azt akarom", "állítsunk elő többféle terméket", "teremtsd meg a saját piacodat"!  Hogy miért nem közlöm ezeket a gondolatokat, hát csak azért, mert ugyanazok uralják az újságokat, akik eddig is!

Az összehasonlító felvetéseknek kedvenc témája a fagylalt, az energiaital, a Túró Rudi, a bor, Red Bull. Csakhogy ezek jelentősen eltérnek a méz és más méhészet termékek piaci helyzetétől. Az egyik ilyen eltérés az, hogy legtöbbjük élvezeti cikk s ezért könnyebb elfogadtatni és a bevezetése sem a legbonyolultabb!  Vegyük őket sorba:  

 a Bor! Nem terem! A nyersanyaga a különféle fajtájú szőlő! Ahhoz, hogy a bor jó, netán kiváló legyen,  kiváló természeti környezetre, jó képességű szőlészre, viszonylag bonyolult, nagy tudással kell a készítőjének- a borásznak- rendelkezni. 

 a Túró Rudi! Nyersanyagai: zsírszegény túró, kakaós  étbevonó massza, szójalecitin, aroma, vaj,       tejsavópor készítmény, tartósítószer.                       

az Energiaital! Összetevő nyersanyag:: tanzin, koffein, B2 , B3, B5 , B6, B12, vitaminok, guarana, ginszeng, niacin, inozitol, víz.

a Red Bull!  Összetevő nyersanyag: koffein,cukrok, B vitaminok, arginin, alpesi víz.

Adjál hozzá  még mindegyikhez intenzív marketinget!

Méhészeti termékek! Nyersanyag: egyedüli,  természetes! Minőségük függ a természeti környezettől, a méhész tudásától, egyéniségétől, lelkiismeretétől! Ezeket az ember kezdetektől nem mint élelmiszert, hanem mint elsősorban gyógyszert használt, csak jóval később , mint édesítőszert! Előállításához egészséges méhcsaládokra és jól képzett, széles látókörű, magasan képzett méhészre van szükség!    És mit adsz hozzá? Bugyuta, semmi haszonnal nem járó "marketinget"!

Mert mi a méz? Most gyarmatárú! És ráadásul a magyar méz hordóban eladva a legolcsóbb Európában! Hogy ne az legyen, mi kell hozzá? Gondolat, szándék, összefogás és akarat, azaz innováció!

Persze a felvetéssel nincs igazán gond, gond a felismeréssel van és azzal, hogy mindenki, aki leírja és az is aki csak gondolja, azt várja, majdcsak megoldja helyette valaki! Valaki más! Na ez az, ami soha nem fog megvalósulni!

Hát itt tartunk barátaim! Ha az össznépi idétlenség miatt kipusztulnak a méheink, nem lesz  megfelelő mennyiségű élelmiszer az üzletek polcain! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések