Lassan itt a tavasz,

 vele együtt mindaz, ami a méhészek lelkét megörvendezteti vagy megkeseríti! Meglepően nagy a kereslet a kereteken vásárolható méhcsaládokra, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy jelentős méhpusztulást szenvedtek el az érintettek! Mi várhat még ránk? 

Hát a szokásos tavaszi méhbetegségek, így a  Nosema apis kártétele először is! A megelőzésre,  esetleges gyógyításra ajánlott szerek igencsak borsos árat képviselnek a mostani méhészeti költségvetésben  a múlt évek sanyarú bevételei után. Ezért érdemes átgondolni a védekezés módját és megvásárolni, begyűjteni a természetben található gyógyító anyagokat mint  pl. a lósóska( Rumex obtusifolius)    föld  feletti szárrészét, valamint magját, a tölgyfa-(Quercus) és fűzfa (Salix) kérgét, a fehérüröm (Artemisia absintium)  leveleit.  Ebben az időben - kora tavasszal - ha nincs otthon, a lósóska magját és szárát, a fehérüröm leveleit csak vásárolni tudjuk! A  tölgyfa és  fűzfa kérgét  viszont tavasszal  lehet hatékonyan begyűjteni.

A Nosema apis  eluralkodásának megelőzéséhez, vagy esetleges gyógyításához felhasználható növényi részek begyűjtését, szárítását célszerű saját kezüleg  megoldani, hogy a hatóanyagok a hibás feldolgozás során ne károsodjanak.  A szárítást  mindig árnyékos és szellős helyen végezzük!              A begyűjtésre érdemes néhány szabályt megjegyezni:

1. Lósóskát és a fehérüröm  leveleit teljes magérés előtt kell megszedni és a szárítóba vinni.

2. A tölgyfa fiatal( 6-7 éves ) ágainak északi oldaláról célszerű a kérget begyűjteni.

3. A fűzfafélék közül  szomorúfűz, a kosárfonó fűz ceruza vastag ágairól kb. 40 cm hosszban most könnyen lefejthető a kéreg!

A kosárfonók a vesszőket először kifőzik és csak azután kéregtelentik, ezért ez a kéreg már szinte  teljesen hatástalan! Csak saját begyűjtésű  fűzfa- és tölgyfakérget használjunk!   A boltokban vásárolható tölgyfakéreg, tapasztalatom szerint öreg fák kérgéből, vagy fűrésztelepen talált kérgekből vannak, amiben hatóanyag  nagyon kevés!

                                                                         (folytatás receptekkel)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések