Gondolatok az új kaptárok tervezéséhez III.

 Mielőtt elkezdenénk részletezni az új kaptár kialakításával kapcsolatos tapasztalatokat, szerkezeti ajánlásokat úgy vélem, szükséges az általam vásárolt és csináltatott fa kaptárok hibáival megismertetni a  kedves olvasót! Természetesen rakodó kaptárokkal, azon belül is a fából készültekkel foglalkozom, mert a fekvőket én már nem tartom a jövő kaptárjának!                                                                              1.  Kezdjük a fenékdeszkával: a hagyományos, zárt fenéklapot már nem szabad  használni, csakis a     vizsgálófenék ("higiénikus" aljdeszka) jöhet számításba, annak is a könnyített változata, amerikainak olvastam valahol!

2. Fészekfiók tervezési hibája:  kijárónyílás mérete és elhelyezkedése nincs  megtervezve méhész tapasztalatok alapján!                                                                                                                                             kivitelezési hibája:: a gyártó nem veszi figyelembe -lévén asztalos-, hogy a fa  szabadtéren erősen vetemedik, általában  a lehető legszélesebb deszkát építi be! Az alábbi ábra jól szemlélteti ezt! A többi fiókra is jellemző ez!

A kijáró nyilások méretei nem egyenlőek sem a hosszuk, sem a magasságuk! A kijárózárók jelenleg un. " kétutasok" azaz sohasem zárnak,(kétutasnak nevezem azt a kijárózárót, amelynek egyik oldalán a rövid, másik oldalán a hosszabb kijárónyílás van kimarva!) ráadásul méretbeli eltérések akadályozzák a gyors cserét!

3. Méztéri fiókok  tervezési hibája: hiányoznak a kijáró nyílások, valamint-főleg a  homlokfalak találkozásánál előforduló  zsugorodási hézagokat takaró léc! Valamint valamennyi fióknál (ha van)a kijárónyílás méretét szabályozó léc kialakítása.

4.  Menekülőtér tervezési hibája: a takarására alkalmazott fémszita kerete nem biztosítja a  biztonságos zárást vándorlás közben!

5.Tető tervezési hibája: a nem "sapkatető" kialakítás  bevezeti a vizet, az ott  megmaradva idő előtti korhadást idéz elő, kedvenc helyet biztosítva a hangyáknak!

    

    Jól látszik az alkalmatlan falkialakítás!


Most a gondom az, hogy  a gyártási hibákról készített felvételek ennél sokkal nagyobb felületen sem férnek el és a különböző helyeken  hirdetett  rakodókaptárok eleve hordozzák ezeket a hibákat. Nem beszélve arról, amikor szújárta alapanyagot dolgoz be az asztalos. és ez a bajok forrása: senkivel sem tanítják meg a kaptárgyártást! Általában asztalos szakemberek készítenek kaptárokat, minden előképzettség nélkül egyszerű "észnélküli"kopírozással". Pedig a korszerű, a méhnek, a méhésznek megfelelő  kaptárok készítése külön szakma kell, hogy legyen!
Megjegyzés: a műanyag kaptárak kialakításánál ilyen gondok általában nem fordulnak elő!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések