Gondolatok új kaptárok tervezéséhez ( IV.)



Könnyített vizsgálófenék


Szeretném rögzíteni, hogy bármilyen kaptárokat tervezünk, az elkészült termék akkor jó, ha megfelel a használati, valamint esztétikai funkcióknak és természetesen figyelembe veszi a méhek igényeit is!                                             

Az "egységes" keretméretű (42x32,5 cm), 10 keretes rakodókaptár tervezésénél  a méhjáratok mérete régről  ismert, ezzel nem foglal -koznék, egyedül a keretvállak méretét, a méhek általi propoliszozás mértékét,  és  egy un. kezelési hézag méretét kell  figyelembe vennünk!    
Így a  normál keretváll 35 mm, az építőkeret hereneveléshez is alkal- mas  38 mm, kezelési hézag szükséges méretét figyelembe véve összesen 370 mm belmérettel számoljunk!  Anyagvastagság  20 mm.                    Ennek megfelelően a vizsgálófenék külső szélességi mérete  410 mm!+ 0, - 2 mm! 

A derékszög kialakítását célszerű hornyos illesztéssel, un. falccal megoldani, így a megfelelő szilárdság önmetsző facsavarokkal is elérhető nem kell ragasztani!
Amire figyelni érdemes a kialakítás során, hogy a felső éleket kifelé célszerű dönteni gyalulással, hogy külső nedvesedés esetén a vizet ne befelé vezesse!

Rácsnak un. "taposórácsot " kell alkalmazni, készen a megfelelő méretben kapható, hogy a használat során ne hullámosodjon  meg, a korábban használatos drótsziták eléggé sok kellemetlenséget okoztak! A taposórácson a méhek, darazsak nem tudnak átbújni, a kaptárhulladék, viaszmorzsa viszont lehullva, jól mutatja a méhcsalád állapotát, erősségét, elhelyezkedését akár télen, akár nyáron!

Méretezésnél fontos! ismereteim szerint a Varroa Destructor képes 20 mm magasságban felugrani!  Ha ez így van, akkor a fenéklaptól felfelé 
legalább 25 mm magasságban kell elhelyezni a taposórácsot!
Taposórács beillesztése

A fenéklapot rozsdamentes fémlapból célszerű kialakítani, 1 cm-es  oldalperemmel, így elkerülhetjük, hogy a lapról lehulljanak az atkahullák!
Oxálsavas csurgatásnál ki kell venni a helyéről, hogy az esetleges károsodástól megóvjuk!. A kihúzás, visszatolás megkönnyítésére  felszerelhetünk egy nem drága bútorfogantyút 110x13,5 mm  méretben!

Ha az alkatrészek nincsenek ragasztva, abban  az esetben az esetlegesen meghibásodott darabokat csupán csak cserélni kell és nem szükséges eldobni az egészet.

Ne dobd el, cseréld!









                                                                                                                           



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések