Telelésre készülve!

 

Normális esztendőkben ez igazán nem szokott nagy gondot okozni azoknál, akik megtanulták azt az ökölszabályt, hogy  a tavaszi munkálatok után nem pörgetünk fészket! Ez az év azonban valahogy nagyon félresikerült, gyenge a szárazság miatti nektár és  virágpor begyüjtése, az ország nagy részén az  akác után jelentősebb hordás nem volt az őszi  lehetőségek a szárazság miatt szinte a nullára csökkentek!

A méheink életének megóvása érdekében most elő kell venni régi tapasztalatok alapján a rásegítést etetőcukor  alkalmazásával. 2019. február 2-i blogbejegyzésemben  részletesen leírtam Dr. Szövérdi Ferenc által ajánlott Sklenár Guidó osztrák méhész  teakeverékét, ami őszi beetetésre is alkalmas és összetételénél fogva  egyfajta védelmet is nyújt a méhcsaládjainknak.  A felsorolt gyógynövények illóolajtartalmuknál fogva a természetes nektár összetételéhez  hasonlóvá alakítják a beetetett répacukor szirupot.

A tavaszi ajánláshoz  még érdemes más kutatások eredményeit is hozzágondolni és kipróbálni, mondom: 

 - cickafarkat, kamillát, pitypangot, macskagyökeret használjunk teaként! Úgy készítsük, hogy féleségenkén 2,5 dl  forrásban lévő vízzel öntsük le a keveréket, - féleségenként 3-3 gramot, - majd úgy 15 perc múlva  szűrjük le!   Hozzá mezei zsurlót, lósóskát és tölgyfakérget hideg vízben áztassuk, majd felforralás után, tíz perc múlva szűrjük le. A téli eleségben ezek az anyagok a következő év tavaszi Nosema Apis kártételének a kivédését segítik! Ezek 100 liter etetőanyaghoz keverve elegendőek!

Kisebb méhállománynál egyszerűbb illóolajos kiegészítést adni! Dr. Szövérdi Ferenc által közreadott illóolaj kombinációt használni  egy egyszerű eltéréssel: a szekfű olaj helyett ajánlom ugyanolyan mennyiségű  Teafa olajat(melaleuca alternifolia) használatát. A teafa olaj egy  jó gombaölő, baktériumölő és vírusölő Ausztrál készítmény. Dr.Szövérdi idejében még Európában nem ismerték! (A recept megtalálható a blogban 2019.  januárjában közzétéve.)

Ezzel kapcsolatban ajánlom ismét elolvasni a 2020. július 18-án közzétett "Készüljünk a Nosema Apis kártételkének kivédésére" című bejegyzést!

Az utolsó 3 kg feletetésénél  feltétlenül szükségesnek látszik a cukorszirup savas kezelése és bontása közben a gyümölcscukros kiegészítést is alkalmazni, ebben az esetben szinte biztos, hogy az etetőanyag nem kristályosodik be a sejtekbe és a tavaszi felfejlődés zavartalan lesz!

Persze a gyógynövényismerettel nem rendelkező méhész fejében felmerül, hogy mi a "franckarikának" van szükség ezekre, hiszen kitünő(?) szerek állnak rendelkezésre? Előszöris azért, mert ezek a gyógynövények évezredek óta segítik az ember, valamint a méhek és más rovarok egészségének megőrzését, aztán az osztrák, erdélyi méhészek  már több mint száz éve használják eredményesen. A felsorolt gyógynövények legtöbbje természetes antibiotikum, gombaölő, néhányuk vírusölő tulajdonságokkal is bír. A felsorolt illóolajok ugyancsak! A később megismert Melaleuca alternifolia (Teafa olaj) mindhárom  tulajdonságot magába foglalja, sőt megfelelően használva a Janovics -féle készülékkel kétnaponta bepöffentve a kaptárba, jelentősen csökkenti az atka kártételét.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések