A méhcsaládok téli takarása előtt!

   Szeptember második felében járunk,  valamennyien készülünk a téli  takarásra a méhcsaládoknál ki ezzel, ki azzal.  Remélem a méhészet költségvetésébe belefér családonként egy jó hőszigetelő képességű polisztirol lap, amivel felülről eredményesen szigetelhetjük a kaptárt. Erre igazán alkalmas a Polisztirol EPS 80-as 3 cm vastagságban. Ennek a hővezetési tényezője D=0,039 W(mK), gyakorlatilag nedvesebb körülmények között sem zsugorodik, jól vágható, szabható a kívánt méretre.

    Most még van lehetőségünk méhcsaládjainknak  segíteni a téli fészek optimális kialakításában. Normális körülmények között a Pannon méh a      kialakított  telelőfürtbe hordja - talán még ma is - a nyáron begyűjtött mézet, a korábban beadott pótló eleséget. Ezt kell  óvatosan ellenőrizni, minden felesleges zavarás nélkül, hogy így van -e, s ha nem, akkor  segítsünk nekik a fürt közepe felé áttenni a már lefedett mézes lépeket. Még át tudnak rendeződni a méheink! Segítség az is, ha  a szélső lépeket kissé távolabb húzzuk a megszokott léputca távolságánál és a lefedett  mézet felkarcoljuk!

     A méheink ebben az időben előszeretettel kutatgatnak nemcsak a saját méhesünkben, hanem  kissé távolabb is, és ha gyengébb, vagy anyátlan, védekezésre kevésbé  képes családokat találnak, hát bizony megcsapolják az ottani készletet. Ilyen, a védekezésre  szinte képtelen az elhanyagolt, atkákkal  telített méhcsalád, ahonnan tömegével hozzák a továbbélésre  a kártevőket, sokszor több százat, esetleg több ezret is. Ha nem vesszük észre!?  Gyanús az a család, amelyiknek a mérlege még októberben is naponta többletet mutat! Tehát várjunk a mérleg korai raktárba helyezésével, ráérünk a fagyok beálltakor ezt a feladatot elvégezni. Közben  ne feledkezzünk meg egy-egy ellenőrző  füstölést megejteni és ha szükséges, akkor mentesíteni a családokat az atkáktól. Mivel a méhészév elkezdődött, készüljünk fel az év indító oxálsavas kezelésére is.

     A darázscsapdák  maradjanak a kaptárak között, hiszen ezek a kellemetlen rokonok akár +6 C fokban is járják a kaptárak belsejét, ne felejtsük, hogy nekik most mézre van szükségük a tél átvészelésére. Ha a hideg idő beköszönte várható,  rakjuk fel előtte az egér-  és cickányrácsokat, ehhez 6,2 mm nyilású eszközre van szükség! Ezen a cickány sem tud átmenni, a méhek viszont  tudnak közlekedni rajtuk. Gondoskodnunk kell a szélfogók, madárkár kivédésére alkalmas védőlemezek felszereléséről is!

     Egér(!) mellett a cickány(!) kegyetlen és kellemetlen károkat képes okozni! A megszokott egérrácsok nem zárják ki a mindenütt előforduló cickányokat.  Ezek sokkal kisebb résen képesek bebújni a kaptárokba, ezért  a kijárónyílásokra  maximum  6,1 mm nyílásokat szabad biztosítani. Ilyen a képen látható  aluminium rácsozat, (  Pl. a  Skoda 120-as szgk.  légszűrőjének borkolata) egyetlen hibája, hogy a virágporhordás megindulásakor  ez is le-leszedegeti a méhek lábáról az értékes tartalmat. Megjegyzem nem többet, mint  normál gyüjtés közben elveszített virágporcsomócska, erről a vizsgálófenék tálcájának  kihúzásakor meg tudunk győződni. 

Megjegyzem, ha szabványosított kaptárokat használnánk, szabványosított kijárónyílással, fillérekért lehetne  gyártatni műanyagból beleillő kijárószükítőt, ami ezt a feladatot is  ellátná.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések