Ne késsünk az indítókezeléssel!

 Január eleje van,  már nincs időnk várni az évindító atkátlanításra! ( Valami furcsa megfontolásból  "zárókezelés"-nek mondják, egyébként teljesen mindegy, mi az elnevezés, csak legyen elvégezve!) Az általános  felfogás erre a feladatra az oxálsavas  csurgatást ajánlja különböző receptek szerint.  Legegyszerűbb a készterméket megvásárolni az  állatgyógyászati boltokban! Ezek általában 4,0 %-os  töménységűek! Egyes kutatók szerint ez a töménység  a méhcsaládok oxálsav tűrésének felső  határát súrolja, eddigi kísérleteim tapasztalata szerint  egyszeri használata ritkán okoz  erőteljesebb pusztulást, esetleg legyengülést. 

Többszöri használata egy termelési évben már gondot okozhat és okozott is  nálam! Kísérlet során a nyáridőszakban az állomány egy részénél ( 10 család!)  kétszeri csurgatást végeztem 3,0%-os töménységgel, természetesen az időközi, fiasításon belüli atkairtást a szokásos illóolajos  védekezéssel - úgy mint a többinél- elvégeztem. A téli  csurgatás 6-7 oC hőmérséklet mellet gyári készítménnyel történt, a végeredmény lesújtó volt! A  10 családból 10-15 nap  elteltével 8 család teljesen elpusztult, egy családnál az anya megmaradt és mellette kb. 1,5 léputca népesség,  egy család teljes állománnyal átvészelte a telet!(Ez utóbbi az, amit  még ma sem értek!)

Méhészkörökben többféle "recept"  forog!  

 Egyik: 4%-os vizes oldat különféle adalékokkal, összetétel: 1 liter meleg víz, 200g cukor, 10 g popolisz,  50 g 100%-os tisztaságú, kistályos oxálsav. Oldjuk fel a cukrot,  az oxálsavat, keverjük bele a  propoliszt egy saválló edényben, majd tároljuk ugyanilyen  palackban egy napig. Ezután szűrjük át műanyag finomszűrőn. Két napon  belül használjuk fel!

Másik: 4 %-os vizes oldathoz összetétel: 1 liter melegvízben oldjunk 1 kg cukrot, majd 80 g  100%-os  tisztaságú kristályos oxálsavat. Feloldás után   kézmeleg állapotban, 35 C fokos  hőmérsékleten azonnal lehet használni! Megjegyezném, hogy ezt a keveréket én 3,0%-os töménységben (60 g oxálsav/1,6 liter folyadék, mert 1 kg cukor és 1 liter víz  együttesen kb. 1,6 liter szirupot ad!) és csak egyszer használom, lényeges   különbséget nem tapasztaltam az atkák lehullása során.

Ha figyelmesen  utánaszámolunk, akkor rájövünk, hogy  az oxálsav mennyisége tömegszázalék alapján kerül kiszámításra.         Első recept tömege: 1000 g víz+200 g cukor+10g propolisz=1210g,  1%-a= 12,1g x4%= 48g! Második recept: 1000 g víz+1000g cukor= 2000 g, 1%-a 20 g x4%=80g, pl. 3,5%-os-hoz 70 g.

Takart léputcák számát figyelembe véve pl. 7 léputca takarása esetén a telelőgömb kb. 24,5-25 cm, ez a középső három léputcára közel érvényes, míg a két szélső  takarás  hossza ennél sokkal rövidebb, az 5 ml  csurgatása legyen ezzel arányos. Középre igaz,  az szélsőkre azonban a takarás hosszából kiindulva  mintegy 40 %-os, azaz kb. 25 ml.

Ne feledjük, hogy az oxálsav a fedett fiasításban nem hatásos, a mai melegebb időjárást figyelembe véve, a fiasításban is hatékony hangyasavat,  vagy ami  nálam inkább bevált, illóolajos  indító kezelést kell alkalmazni, amit a január végi  lepénybe keverve juttatok a családnak. Jó indításnak szánom a teafa, a francia levendula, ánizs 100% tisztaságú illóolaját együtt 15-15-15 ml/kg lepényhez mézben elkeverve! (Ha nem mézzel készítjük a lepényt, akkor megfelelő mennyiségű Polisorbatum 20, vagy Polisorbatom 80  hozzáadása még szükséges, különben az illóolaj kicsapódik készítés közben és nagyobb lesz a kár, mint a haszon!)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések