Váratlan méhpusztulások megelőzéséért!

Szinte naponta kapok  telefonhívásokat, amelyek jelentős méhpusztulásokról számolnak be kétféle jelenség kíséretében. Az egyik,  amikor a méhcsalád eltűnik a kaptárból otthagyva csapot-papot, téli eleséget, esetleges fiasítást, legtöbbször egyetlen méhhulla sem marad, még a méhanya sem. A másik, amikor a méhcsalád elpusztult egyedei a kaptár fenékdeszkáján vannak. Talán ez a könyebb eset a vizsgálat, a pusztulás  valószínűsíthetően pontos megállapítása érdekében. Ebben az esetben a méhész rendelkezésére álló eszközrendszer segítségével majdnem biztosan megállapítható a pusztulást előidéző ok: az atka, a vírusfertőzés, esetleg a nosema valamelyik válfaja. Jobb otthon elvégezni, mert ha  valamelyi laboratóriumba küldjük a mintát, úgyis az jön vissza hogy atka, nosema és slussz!

A méhhullákból egyszerű módon mosószeres kimosással meg lehet állapítani az atkafertőzöttséget, ez nem művészet.  A nosema fertőzöttség megállapítására szükségünk van egy egyszerű, 10, 100 és 400 szoros nagyítású mikroszkópra, ragyogóan megfelelnek erre az iskolai eszközök aminek az ára alig éri el vagy haladja meg egy méhcsalád pótlásának az árát. Mindkét módszerre széleskörű szakirodalom áll rendelkezésünkre, csak kicsit utána kell járni. A mikroszkópos vizsgálat módszereit Dr. Ruzsvai Miklós ragyogó előadásából egy életre meg lehet tanulni. 

Nehezebb a dolgunk, ha nincs méhhulla, ez az un. "atkaraj" esetében fordul elő, amikor  a raj kirepülésekor a legyengült méhcsalád egy kis része még bent marad a kaptárban, majd  idővel ezek is eltűnnek elpusztulva valahol, de nem találjuk őket. Ehhez legalább két-három hét kell, nem veszi észre a méhész, ha nem jár ki a méhesbe. Itt egyetlen lehetőségünk marad, alaposan átvizsgálni egy jó nagyítóval azokat a lépeket, amelyeket utoljára hagyott el a család. A sejtek felső falán  fel lehet lelni az atka ürülékét!  Nagy valószínűséggel egy alapos laboratóriumi vizsgálat jelentős vírusfertőzést is ki tudna mutatni, ha lenne mintának megfelelő méhhulla! Addig is csak toporgunk, értetlenül állva a jelenség előtt, a világ ezt a jelenséget CCD-nek nevezte el!

Marad a tehetetlenség?  Igen, mindaddig amíg nem lesz Magyarországon egy felelős és jövőbe látó kormány, amelyiknek illetékes minisztere el tudja elérni, hogy kellő számú kutatóintézmény elemezze, vizsgálja a mostani tudásunk szerint érthetetlen méhpusztulásokat. Addig marad a műkedvelőként végzett próbálkozás a megoldásra.

Néhány javaslat! Az atka -legyen az  varroa-, vagy légcsőatka- év eleji gyérítésére  az előző bejegyzésben írtam, a nozéma leküzdésére álljon itt néhány hatásos természetes anyag!

- Lósóska  (ismert bábikó vagy lórom néven is.) Népi gyógyászat hasmenés ellen alkalmazza emberen és állaton egyaránt. Szedése elvirágzás után legelőkön, árokpartokon, lehetőleg gépkocsiforgalomtól távol. Csak a fölfeletti részeket szedjük, lehetőleg levelet és  magot, gyökere hasmenést okoz! Nyersen és szárítva is hatásos!

- Tölgyfa kéreg! Ugyancsak jó hasmenés ellen! A két összetevőt együtt kell alkalmazni teában! Javaslom saját kezü szedését, fiatalabb tölgyfa északi oldaláról hasítsuk le a kérget! Szárítva és anélkül is hatásos!  Az üzletekben vásárolt tölgyfakéreg nagy valószínűséggel fűrésztelepről származik,  nem igazán hatásos!

-  Illóolajok, amelyek antibakteriális, antiszeptikus, antivirális hatással bírnak:

     - teafa                                                                                                                                                           - levendula (francia!)                                                                                                                                   - eukaliptusz, amelyeket a megszokott etetőszirupba csak  Polisorbatum 20, vagy                                   Polisorbatum  80   egyidejű alkalmazásával  szabad bekeverni! 

 Megjegyzés:  ezek az illóolajok kipróbálásra kerültek, tapasztalatom szerint 4 ml illóolajhoz 1,5-2 ml polis. bekeverése meggátolja az olajok kicsapódását a szirupban!

 Akinek nincs kedve  a fentebb sorolt  illóolajokkal  próbálkozni, szerezze be a POLIOEL 4  nevü készítményt (legutóbb a székesfehérvári méhészboltban kaptam!) Összetétele a következő illóolajokkal ánizs,izsóp, illatos üröm, francia levendula és polisorbatum. Szirupban, lepényben  alapos elkeverést igényel!

Hatásosnak bizonyult a Nosema apis és a Nosema cerenae estében is!





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések