Virágporpótlás méheknél!

 Nemrég, úgy a 2010-es évek elején Szolnok környéki méhésznél jártunk és akkor  meglepett bennünket, hogy arra hivatkozik, azért  gyengébbek a méhcsaládjai, mert az egész nyári időszakban alig tudtak virágport gyűjteni. Nem mondtuk ki, csak  úgy belül gondoltuk, hogy  valamit elrontott a kolléga, nálunk  ilyen nincs!

Hát nem sokat kellett várni, a közelmúlt száraz időszakai itt is megmutatták, hogy a felmelegedés okozta szárazodás a Dunántúli részeken is megtette a hatását,  az elmúlt két évben  a legszükségesebb időszakban alig-alig tudták méheink a családfejlődéshez  szükséges virágpormennyiséget begyüjteni. Ez igazán most mutatkozik meg! Jelentős méhcsalád pusztulások bizonyítják, hogy valami nincs rendben. A mostani - tavaszi - családellenőrzések azt bizonyítják, hogy a megszokott téli, télvégi virágpormennyigég  bizony hiányzik. Legtöbb méhcsaládnál  csak a kora tavaszi, főleg mogyoró, hóvirág virágpora látható fedetlenül és semmi  "méhkenyérre" utaló jel nincs. Mára már beindult egy  erőteljesebb begyűjtés, ami a fiasítás alakulására is hatással van és lesz.

Mit tegyünk? Amit tehetünk az egyszerű és hatékony!  gyüjtsünk méheink számára a fejlődésükhöz szükséges mennyiségű és alkalmas virágport! Az eszközeink megvannak, hiszen megfelelő időben  eladásra  rendszeresen megtesszük ezt,  miért ne tennénk meg a méheinknek, ha erre alkalmas  az idő és van megfelelő méhlegelő is. Csakhogy ez utóbbi szenved csorbát az utóbbi években és van egy  beidegződött rossz szokásunk, mármint az, hogy a virágport megszárítva tároljuk. Az utóbbi évek  vizsgálatai, gyakorlati tapasztalatai azt bizonyítják, hogy nemcsak az emberi felhasználás, de takarmányozás céljából begyűjtött virágpor tápértéke  jelentősen csökken a szárítás során. Adott a  módszer, ne szárítsuk, inkább fagyasszuk le a raktározott virágport!

Igen, de ha ebből kevés van? Az a tapasztalat, hogy a repce elvirágzásáig a friss virágporból elegendő mennyiséget tudnak méheink begyűjteni. Csak ezután  van baj, akácvirágzás  alatt és azután  a mostani időjárási körülmények, a mezőgazdasági termékszerkezet  átalakítása miatt, az utak menti szederfák kivágása miatt szegényes a virágpor begyűjtési lehetőség!

Segítsünk magunkon, ültessünk akác után virágzó és jó virágporhordást biztosító növényeket, bokrokat,  fákat! Ilyenek  a hársfák, az olajfűz, japánakác, kínai mézesfa és az eperfák! Egyúttal indítsunk el egy nagyon erőteljes meggyőző munkát az árokpartok, a virágzó rétek ritkább kaszálása érdekében. Ez is jó  virágporpótló lehet!                                                                                                      Segítsünk magunkon! A méhészek kertjeibe üde szinfoltot  képeznek a nektárt és virágport adó dísz- és gyógynövények: mint a levendula,                      a  kasvirág,                                    a  csillagfürt,                                                    a mentafélék,                  az   oregánó                                   a zsálya,                                                           az izsóp,                          a  mézontófű (facélia)                    a borágó,                                                         az ürömfélék,                  a mustár,                                         a baltacim,                                                      a  koriander                     a pohánka, (hajdina)                       a koronafürt,                                                  fehér somkóró,                bükköny                                          a fehér here                                                     a citromfű                       a kerti kakukkfű,                             a körömvirág,                                               a lassan elfeledett tarlóvirág,  dísznövényként a kanadai aranyvessző, stb. stb.

Ha elkezdenénk tudatosan tovább  keresni, mi magunk is  még számtalan, más  felhasználásra alkalmas növényt  fel tudnánk sorolni, nem beszélve azokról a szakemberekről, akik a ma még  működő agráregyetemeken  hivatásszerűen kutatják a gyógynövényeket. Ha tudnánk együttdolgozni, a vetést legalább a parlagon lévő területeken, vagy talajjavítóként vetésforgóban alkalmazva a mélyen gyökerező növényeket, sokat segítenénk a szakmánknak és úgy általában a mezőgazdaságnak!              Ebben a munkában  nagy felelősség hárul az egyesület  és nem különben a szakminisztérium  vezetésére. Hát igen! Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy csak úgy, maguktól nem igen  ébrednek rá ezekre a feladatokra,  hát ébresszük fel őket!    

Kiegészítés:   jelezték, hogy a méhcsaládok részére történő adagolásról említsünk néhány szót! Általánosan ajánlott és ismert megoldás  egy szabadtéri fedett(!) etetőtálcára kihelyezni a már felengedett, megszikkadt virágporadagot.  Alkalmas időben a  méhek viszonylag könnyen rátalálnak és behordják! ( ne feledjük, inséges időben a fűrészportól kezdve sok mindent pl. lisztet, porított élesztőt, téglaport is  képesek felcsomózni és behordani a kaptárba.) Érdemes kísérletet végezni a beadott lepénnyel is, valószínű sikeres lesz!          

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések