Miért?

 Az előzőekben a hang terjedési sebességével élcelődtem,  okom volt rá, mert 11 évvel ezelőtt Gödöllőn értekezlet közben felvetettem, hogy  rá kell térni a kiüvegezett mézértékesítési formára.  Hát nehéz volt zsebre rakni mindazt, amit akkor a fejemre zudítottak a méhésztársak, most nem részletezem, csupáncsak annyit a hűség kedvéért, hogy már akkor kb. 45 000 tonna méz kiszerelésére alkalmas  berendezés állt a rendelkezésünkre. 

Más! Emlékeztek még, hogy a MÉHÉSZET c. szaklap egyidőben hónapról hónapra közölte a vegyesméz világpiaci árát.  A vájtfülüek talán emlékeznek, hogy  alig volt olyan negyedév, amikor  ez ne csökkent volna, míg elértük a 2015-ös esztendőt, ahol egyértelművé  vált miszerint a magyarországi vegyesméz ára a legalacsonyabb az EU-ban: 2,2 euró!  Felébredtünk? Egy frászt!!! Arra voltunk büszkék, hogy a magyar mézet javítómézként használják az ismert világban! Mára tovább "javult(?)" a helyzet, legutóbbi  értesülésem szerint 1,72  euróra alakult a vegyesméz  ára!

Néhány hete résztvettem egy megbeszélésen, ahol 5 vagy 6  önálló egyesület elnöke és tucatnyi tagja  tartott megbeszélést. Ezen a tanácskozásnak indult összejövetelen  megjelent az OMME elnöke is, bizonyára információgyüjtés céljából. Én akkor álltam föl és hagytam ott csapot-papot, amikor Bross Péter valószínű kínjában azt mondta:"mondjatok már valamit!" Én hallgattam, mert nem vagyok az egyesület tagja, de a többiek is! Vagy nézzétek meg  a  helyi egyesületek összejöveteleinek előadói témáit! Egyetlen egy se foglalkozik a jelenlegi piaci, értékesítési helyzettel, egy-egy tagi elszólás addig terjed, hogy miért nem veszik a hordós mézet?  Úgy érzem én is, aki soha nem adtam el, csak kiszerelt mézet, felelős vagyok a válságért  a szállóigévé vált Babitsi gondolat alapján: "mert vétkesek közt cinkos aki néma."

Felelős lehet az egyetlen,   hazánkban  meglévő  egyesület?  Tagi és irányítási szinten igen! Mert hiányzik az Ágazatspacifikus  támogatási rendszer keretén  belül (MMNP) az un. "Piacmonitoring" rendszeres jelentés! (Jogalap a 1308/2013/EU rendelet) És ezt senki sem kérte számon! Az elnökség meg nem tud olvasni? És nem csak az elnökség, hanem a minisztérium sem?

Ebbe a felelősségi körbe tartozik a méhész-szaklap tartalma! 2000-től kezdve - nagyon helyesen! - évente egyszer-kétszer  Bross Péter felelős szerkesztő  cikkeiben megjegyzésre került  az akkori mézpiacot ismerők: dr. Schieferstein, Laurent Lourdais, Giuseppe Lega, stb. véleménye, miszerint a magyar méhészek nem tudnak versenyre kelni a  világpiacot uraló Kína, Argentina, esetleg Afrika és ma már látjuk Ukrajna mézáraival. Ez a felelős szerkesztő idestova 12 éve, rövid megszakítással a monopolizált országos egyesület elnöke! És a válság  rövidítése érdekében még ma sem történik semmi!                                                                                                                                                          A magyarországi méz és más méhészeti termékek magyar nagyközönséggel történő megismertetése még mindíg várat magára, holott reklám-propaganda célra évről évre növekvő bevételt teremtettek a méhészek. Van országos szervezet is Agrármarketing Centrum címén.(Létrehozva 1259/2016.(VI.6.) Kormány határozat) Megy a lihegés a mézesüvegek cimkézése körül, ami egyszerű félrevezetés, szövegértelmezési baki vagy szándékosság (L.: 2014/63 EK irányelv)! Ez kell nekünk?

Szereptévesztésben van a tagság, méginkább az egyesület elnöksége, a sikerhez tudni kell, hogy mit akarunk és azt elhatározván tűzzel-vassal  véghezvinni!   Csakhogy  eredményes cselekvési elképzeléseket, tervet  úgy lehet kialakítani, ha a méhésztársadalom egységes, célratörő és határozott igénnyel szab feladatot a megválasztott  vezetőségnek!   Valóságos, kézzelfogható feladatokat szabni! Ha a végrehajtására képtelenek, akkor azt a csapatot le kell  cserélni!  Miért? Mert alkalmatlanok a  méhésztársadalom képviseletére!






Megjegyzések

  1. Nagyon jo irás es sok igaz van benne de sajna amig mint olvasható volt monopol helyzet van addig nem fog semmi sem történni.Konkurencia hianyaban a monopol helyzetben levő orszagos szervezet se fog tenni semmi olyant aminek tenyleges és értelmes vonzata van a meheszek felé ill nincs öszhangban a felvasárló cégekkel és azok penzügyi terveivel.azt is tudni kell hogy nem a felvásarló cégek fogjak a méhesz szakmat megmenteni es nem is a monopol helyzetben levö szervezet bar az utobbi azert tudna segitteni de persze ehhez kellene a méhész oldalról egy komoly konkurencia a felvasarlokkal szemben

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések