Van felelőse a magyarországi méhészet válságának?

 Válság!  Ez a szó sokáig tabu volt a méhészberkekben. Az egyetlen  országos egyesület vezetői még 2018-ban is úgy nyilatkoztak, hogy nincs válság, inkább egy megtisztulási akciónak vagyunk a tanui, úgy  "hulljon a férgese!" jelszó alapján.  Valószínű így is gondolták, hiszen a kilencvenes évek elején  ránkszakadt munkanélküli tömeg egy jelentős része, főleg a férfiak valamint  a politikusok is úgy  gondolták, hogy ez a nagy   élőmunkaigényű szakma felszívja majd ezt a jelentős embertömeget. 

 A szakma elvégezte a feladatát, még ma is 20000 méhészről beszélnek a nyilatkozók, főleg az OMME elnöke. Nemrégiben olvastam, hogy  Magyarországon 27000 regisztrált méhészt tartanak nyilván ha jól emlékszem  a NAK  berkeiben.

Manapság azonban a lehetőségek és a  gazdasági  kényszer több százezer honfitársunkat juttatta  külföldi munkavállaláshoz, itthon egyfajta munkanélküliséget előidézve. A mostani kormányzat valószínűsíthető célja természetesen az, hogy a  szükségtelennek ítélt szakmákból átirányítsa a munkaképes korúakat a munkapadok mellé úgy, hogy magára hagyta többek között a méhészeti ágazatot is, nem figyelve annak kimondottan jövőt biztosító tevékenységére, ami még keserűvé teszi a jövő nemzedék életét.

Egy másik tényező ami egyáltalán nem kedvez a hazai méhészetek jövedelmezőségének az az egész Európa gazdaságát veszélyeztető pénzromlás (infláció), ezért van az, hogy a kormányok,így a hazai is  szemet húny a potom pénzen az országot elárasztó olcsó, nemritkán hamisított méznek nevezett valami behozatala fölött. Emiatt a teljes összeomlás határán van jelenleg a méhészet hazánkban, többen azt vetítik előre, hogy  néhány óriásvállalkozást hoznak létre, a kicsiket pusztulni hagyják. Vannak erre utaló jegyek!

Bonyolult dolog ez! Van-e felelőse a nálunk kialakult válságnak? Természetesen van!  A méhészet egy nagyon bonyolult, sokszereplős szakma, nélkülözhetetlenek a méhek, a méhészek, a méz- és méhészeti termékeket fogyasztó társadalmi szereplők! Ezek közül a legártatlanabbak a méhek, ők végzik évmilliók alatt kialakított megporzó munkájukat, ami nélkül  az egyéb földi élet kisebb, kevesebb és szegényesebb lenne! Felmenthetjük a valódi mézet- és más méhészeti terméket fogyasztókat is,  nekik nem áll érdekükben válságba taszítani az ágazatot.

Ha a többieket nézzük, a válság elmélyülésében egyáltalán nem ártatlanok a méhészek, az - állítólag - érdekvédelmi  méhésszervezet, az áruforgalmat bonyolító kereskedelmi szervezetek, a társadalom jelentős része, a szakmai irányítást végző mindenkori kormány!










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések