A méhészeti válság...még .megoldható....

Orvosi szóhasználatban Krízis! Tulajdonképpen innen terjedt el! Akkor mondjuk, amikor súlyos  helyzet alakul ki, várható döntő fordulat amelynek a kimenetele jó is és nagyon rossz is lehet. Gazdasági körülmények között  a termelés, értékesítés  visszaesésével, általában munkanélküliséggel, durva inflációval(pénzromlással) járó  igen súlyos zavar!

Ha  van türelmed végigolvasni és elgondolkodni a fentieket, bizony minden  szavának értelme   fellelhető a jelenlegi  körülmények között! Igaz értékesítési nehézségek korábbbsn is voltak az időjárás  változásai kedvezők, vagy kedvezőtlenek  jelentős mértékben befolyásolták az ágazat jövedelmezőségét! Ki ne emlékezne a korábbi mondásra, miszerint a" Méhészetből megélni nem lehet,  csak meggazdagodni!EZ az un.: "Létező szocializmusban" még igaz is volt, ma már nem igaz! Nem akarom a történelmi tényekkel untatni a bátor olvasót!  Abban a korban a folyamatos  állami beavatkozás kizárta a szakma válságát, legfeljebb a fenti megállapítás volt igaz, egy-egy  jó esztendő az előre megállapított áron  elszámolt "leadott, nem eladott kipörgetett méz  bevétele jelentősen  feltöltötte a családi kasszát! A beharangozott változást a méhészek epedve várták, hívén ha több un. "felvásárló lesz, akkor majd az" átvételi árak" tekintetében versenyezni fognak a méhészek kegyeiért. (Egy frászt!)

A megkerülhetetlen kérdés az, hogy  enyhíteni lehet-é a válság hatását? És ami leginkább foglalkoztatja a méhészeti gyakorlatot folytatókat, képesek leszünk-é  viszonylag rövid időn belül a méhészeti termékek forgalmát visszaállítani? Köznyelvi kifejezéssel élve megindul-e a felvásárlás  kishazánkban? Azaz a mézértékesítés? Az attól függ!NItől? A hatalom és a méhész  számdékától és a méhész értelmétől! Ez utóbbiről már sok gondolat napvilágot látott: Összefoglalva: (1.) élő marketingmunka, (2.) a világpiaciárhoz közelítő mégis hasznothozó árajánlat a piac felé (3.) közvetlen értékesítés a fogyasztók felé

Hatalom: kérdés, vajon felfogja-e a méhnélküli élet veszélyét a jövőt illetően, ha igen, akkor nem  bugyuta támogatási formákkal akarja  lesöpörni ezt a nélkülözhetetlen szakmát, ehhez a méhész támogatása is szükséges,  hogy megértse, a z 1000 forintok nem oldják meg az alapvető gondokat, mert a gondolkodó elmét tompítják, ahogy ez eddig is történt!

 Miben  segíthetne valójában a hatalom?                                                                                                       1.Iskolaméz program elindítása !                                                                                                                   2. Tömegétkeztetés, pl kórházak, diákotthonok, óvodák, idősotthonok stb. csak magyar őstermelői kiszerelésű mézeket szolgálhassanak fel! (Csak egy rendeletbe kerül és a későbbi ellenőrzés            3. célratörő marketingmunka! (Kizárólag hazai méz, hazai fogyasztónak!!)                                                  4. Az EU piaci intézkedések országos kiterjesztése, pl"kezdeményezés a rendeletmódosítás érdekében1308/EU. rendelet az EU felé! Legalább ennyit!Nem kerül több energiába, mint a folytonos brüsszelezés!

5. Elindítani   egy országos szintű akciót "Méhbarát település" cím eléréséért!    Igaz, hogy ezt  az országos  egyesület is megtehetné, ha nem lenne impotens!

6. Nappali tagozatos képzés! Méhészklaszter szervezése, támogatása!

II. Helyi un. regionális egyesületek feladatai alapjául szolgáljon a  tagok felkészítése a rendszeresen jelentkező értékesítési nehézségek áthidalására pl.: 1. korrekt szövetkezés,Méhészklaszterek szervezése támogatása állami segítséggel nemcsak Horvátországban!

A válság megoldható,A három főszereplőnek egyetlen feladata legyen egy hatékony válságstábot létrehozni! Hatékonyabbat, mint amit a z FM-ben létrehoztak2023.augusztusában!

Megjegyzés: A hovátországi Eszéken működik egy méhészklaszter, ha jól tudom a magyar kormány támogatásával jött létre. A cég tulajdonosát Kovacsicsnak hívják, magyarul beszélnek, érdemes lenne  egy-egy tapasztalatszerző  találkozást megszervezni náluk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések