Függetlenedést!

  Méhésztárs!

 A korábbi bejegyzésekben ( remélem sikerült kiolvasni),  mindíg arról volt szó, hogy  ahogy mód,  lehetőség, szándék  van rá, rövid időn belül függetlenedni kell a gazdaságosabb jövő, valamivel magasabb haszon  érdekében az un. felvásárlói közegtől, ha nem akarjuk a gatyánkat is ráfizrtni a mézeladásra. 

Igazából érdemes  megfontolni, azt is , hogy  feltétlenül kötelező-e  körömszakadtáig ragaszkodni a mézelőállításhoz, nem célszerű-.e a méhek által előállított, vagy begyüjtött más méhészeti  termékek értékesítése felé a társadalom figyelmét  átirányítan? Igen ám! hogyan legyen az értékesítés? Volt időszak, amikor a kormányzati   csendes rábeszélés a szövetkezés felé próbálta irányítani a figyelmet.  Kellemetlen tapasztalatok, bukások hatására nem mindig  jött össze, a beszálló méhészek egy-két  hozzá nem értő, vagy  osszindulatú  társuk  hatására jelentős összegeket buktak  és veszítettek! A ügyesebbek, főleg a határon túliak a magyar kormány segítségével un. méhészklasztereket hoztak létre.  az előző (02.13-i) közzététel 6. pontjában már  megemlítettük  a Klaszter létesítés szükségességét. Hol létesültek ezek? Konkrétan:

- Kovacsics regionális méhészklaszter"ROJ" Eszéken, magyar pénzből,

- Dél dunántúli Falusi Klaszter Pécs, Nagy Pista méhészete     közelebbit  bárki megtudhat róla!

Ezek a klaszterek többféle formában szerveződhetnek, akár szövetkezetként. egyesületként, gazdasági vállalkozásként, stb. Részleteket az "Új Széchenyi Terv keretei között  bárki elérheti!   

Keressük a Klaszterfejlesztési irodát: http:// www. klaszterfejlesztés.hu

"A klaszter egy olyan tartós együttműködés, melynek tagjai önállóságuk megtartása mellett, termékek, szolgáltatások vagy technológia fejlesztésére, működtetésére és értékesítésére egyesítik erejüket, ezáltal növelik hatékonyságukat, versenyképességüket."A klaszter hosszú távú együttműködésre jön létre, ennek előnyei általában 3-5 éves  időtartamon kezdenek  megmutatkozni. Általában nem jogi személy, az iránytást  célszerű  un. klasztermenedzserre bízni, aki lehet akár a klaszter egyik tagja is!

Bővebb felvilágosítást lehet szerezni a "klaszterfejlesztes.hu" honlapon a Klaszter Fejlesztési Iroda tájékoztatása alapján. Amit tudok, hogy " a magyar jog nem definiálja a klaszter fogalmát, együttműködési formát, és tartalmat sem jelöl ki" tagjai közt lehetnek termelő, értékesítő, fejlesztő- tudományos tevékenységet végző,- pl: kutatóintézetek, egészségügyi intézmények , klinikák,egyéni vállalkozók,önkormányzatok, közép és felsőfokú iskolák is. 
Egy biztos, hogy ha a mostani nyomorult, magárahagyott  helyzetéből a  méhészeti szakma ki akar kecmeregni, akkor nem várhat valami jótevőre, megváltóra!  Egyedül nem megy a továbbiakban,az biztos!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések